Tornaveu
El lliurament del premi a 'La propera pell', tret d'inici a la setmana del cineclubisme

Del 3 al 7 d’octubre tindrà lloc la IV setmana del cineclubisme català, durant la qual els cineclubs seran presens a la seu de la Filmoteca de catalunya. Dimarts 3 d’octubre es donarà l’inici a la setmana amb el lliurament dels tres premis Jose Maria Nunes, atorgats cada any per la Federació Catalana de Cineclubs, a les 18.30h a la sala Laya de la Filmoteca de Catalunya.

Els premis, creats el 2011,recorden la figura d’un cineasta reivindicatiu, transgressor i compromès que va construir tota la seva filmografia al marge de la comercialitat i a contracorrent de modes i convencions. El seu cinema va trobar en els cineclubs el seu lloc natural d’exhibició. Enguany el jurat d’aquests guardons ha estat format per Neus Ballús (realitzadora), Jordina Medalla (Cineclub de l’AC Granollers) i Rosa Llinàs (Junta FCC i Cineclub Diòptria de Figueres). El jurat ha decidit dos dels tres premis: el Premi José Maria Nunes al millor fet cineclubista 2016, que reconeix la tasca del Cineclub Manresa, per les activitats organitzades amb motiu del seu 60 aniversari, i el Premi José Maria Nunes a la persona o entitat del món del cinema relacionada amb el cineclubisme, atorgat enguany al productor i distribuïdor Paco Poch.

El Premi José Maria Nunes a la millor pel·lícula catalana 2016, escollida directament pels cineclubs i amb el patrocini de la disribuïdora A contracorriente, és per La propera pell, dels cineastes Isaki lacuesta i isa Campo, que destaca per ser un thriller amb un fort component autoral i les excel·lents interpretacions d’Emma Suárez i Àlex Monner. La producció catalana va ser la gran guanyadora dels Premis Gaudí 2017, i es va erigir amb la gran guanyadora del Festival de Málaga de l’any 2016.

Setmana del cineclubisme

Els films que entre el 3 i 7 d’octubre es projectaran a la Filmoteca de Catalunya són cinc: Orígens, presentada pels realitzadors, La

torre de los siete jorobados, un clàssic del cinema fantàstic espanyol, presentada per l’historiador en cinema Romà Gubern, La propera pell, presentada pels realitzadors Isaki Lacuesta i Isa Campo, Le Havre, film d’Aki Kaurismäki, i Tikkun, estrena a Catalunya i guanyadora al festival de Locarno 2016.

Unes dades encoratjadores

La Federació Catalana de Cineclubs (FCC) treballa perquè el cinema independent, d’autor i de qualitat, en versió original subtitulada, si pot ser en català i de producció catalana, arribi a tot el territori, amb la clara intenció que aquesta tasca representi una opció més d’oci creatiu i que s’arribi a valorar com un bé cultural. Per contribuir a la vertebració cultural cinematogràfica del territori, la xarxa de 51 cineclubs de la FCC

està realitzant una tasca imprescindible. L’abast de la FCC inclou Andorra, les Illes Balears i el País Valencià.

Segons les dades del cineclubisme català del 2016, els cineclubs (els 41 que van respondre l’enquesta dels 46 consultats) van realitzar 1.321 sessions, de les quals 394 (30%) van ser en llengua catalana (doblada, versió original o subtitulada); 162 (12%) de producció catalana i 879 (66%) en versió original subtitulada. El percentatge de les sessions en VOS augmenta en 3 punts percentuals, així com la presència de la llengua catalana, 6 punts percentuals més que el 2015.

86.349 espectadors van assistir a les sessions cineclubistes amb una mitjana per sessió de 65 espectadors. Les dades facilitades per l’ICEC respecte les sales comercials a Catalunya el 2016 donen una mitja d’espectadors per sala de 26 espectadors. La Federació Catalana de Cineclubs valora molt positivament aquesta

dada, que confirma la fidelitat del seu públic.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa