Tornaveu
El llegat popular de Jordi-Pere Cerdà

Jordi—Pere Cerdà (Sallagosa, 1920 – Perpinyà, 2011) és un dels grans escriptors catalans del segle XX. Sota aquest pseudònim literari s’hi amagava Antoni Cayrol, promotor cultural incansable de la Catalunya Nord, i una de les plomes que millor han sabut retratar la seva realitat durant la segona meitat del segle XX. Els seus orígens, en una Cerdanya francesa on el català era una llengua clarament minoritzada, engrandeixen l’envergadura d’una trajectòria que el va fer mereixedor de la Creu Sant Jordi 1986 i el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 1985 (esdevenint, fins a l’actualitat, l’únic escriptor nord-català en rebre aquest reconeixement).

Més enllà de la faceta com a literat, Cerdà serà recordat com un gran divulgador cultural. I si bé és especialment conegut com a assagista, gràcies a les múltiples col·laboracions acadèmiques en les revistes franceses on descrivia la progressiva desaparició de la cultura i la llengua catalana a la Catalunya Nard, també exercí una intensa tasca de recuperació lingüística. Amb poc més de vint anys, Cerdà s’endinsa en una intensa recerca etnològica que el va empènyer a recollir moltíssimes rondalles populars.

Gairebé passats sis anys de la seva mort, surt a la llum el llibre Cants populars de la Cerdanya i el Rosselló recopilats per Jordi-Pere Cerdà (Editorial Mediterrània), editat pels professors de teoria i literatura comparada de la UAB Jordi Julià i Pere Ballart. Es tracta d’una autèntica joia pels amants del cançoner popular. Julià i Bellart han recollit gairebé un centenar de cançons que Cerdà va aplegar, des de finals dels anys 40, entre els pastors, cantaires i gent de muntanya. El recopilatori també inclou 43 cançons interpretades pel mateix Cerdà, i dos textos (‘La vida dels pastors segons la cançó popular’ i ‘Estudi i presentació dels cants’) on l’autor ceretà reflexiona sobre la importància del patrimoni cantat per conèixer els costums rurals de la seva terra.

Amics de la Cerdanya, Catalans Sense Fronteres i l’Ajuntament de Puigcerdà han organitzat la presentació del treball, que tindrà lloc divendres 10 de març (20:00h) a la capella de la Mare de Déu de Gràcia de Puigcerdà. Jaume Queralt i Cris Cayrol oferiran una conferència entorn les cançons populars d’un llibre inèdit, malauradament pòstum, que segur que causarà les delícies dels lectors.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa