Tornaveu
El fons Lluís Carles-Busquets, cedit al Departament de Cultura

Esteve Busquets i Molas (1908 – 1991) fou un destacat escriptor i periodista català. Condecorat l’any 1990 amb la Creu Sant Jordi, Busquets és reconegut com un dels primers periodistes que introduí la llengua catalana, en plena dictadura franquista, en la premsa escrita.

Menys coneguda és l’afició de Busquets i Molas pel coneixement del folklore català, que el va empènyer a col·leccionar una gran quantitat de goigs, auques, romanços i imatges xilogràfiques. Un conjunt molt útil per endinsar-se en la producció de reconeguts impressors catalans, com ara Antoni Bosch, Ignasi Estivill, Joan Llorens, Esteve Paluzie, Joan Corominas o Ignasi Valls, i que el va permetre escriure interessants reculls de caràcter etnològic. Especialment destacat és el llibre Calaixera de romanços reusencs (1934).

Gràcies un acord entre Lluís-Carles Busquets i Campdelacreu, fill de l’escriptor, i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, el fons d’Esteve Busquets passarà en mans públiques. La cessió del llegat, que atresora 1218 llibres i 31700 documents gràfics, es va formalitzar el 23 de febrer amb la presència del conseller Santi Vila, el director de Cultura General, Associacionisme i Acció Culturals Lluís Puig, el mateix Lluís-Carles Busquets, i l’artista Perejaume. Es completava, així, la cessió de 25.000 goigs, 200 auques i 2500 romanços realitzada l’any 2014 per família Busquets en règim de comodat.

Seguint les passes familiars, Lluís-Carles Busquets ha mostrat un gran interès en la difusió de la cultura popular i la història catalana. Així ho acrediten l’organització de múltiples organitzacions, com ara “1640: de la Guerra dels Segadors a les Bases de Manresa” o “1714: Dibuixant el mite. Un recorregut per la iconografia del catalanisme”, així com la col·laboració habitual amb la revista Caramella. Des de la seva jubilació com a doctor en optimetria, Busquets col·labora regularment amb la Direcció General de Cultura Popular.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa