Tornaveu
El folklore salva fronteres polítiques i la crisi econòmica

L’any 1972, amb el lema Les danses dels pobles pel nostre poble, naixia un festival de divulgació folklòrica en el marc de l’Esbart Lluís Millet. Amb el nom de Jornades Internacionals Folklòriques (JIF), diversos grups de dansa popular vinguts d’arreu del món alternaven les seves actuacions amb les dels esbarts. Aquella experiència aviat es va consolidar i ampliar, i la d’enguany, celebrada entre els dies 5 i 8 de setembre, n’ha estat la 41a edició.

Grups provinents de tot el món han omplert places públiques, pavellons municipals, teatres i casals amb una voluntat clara: “donar a conèixer la seva cultura, la música i el folklore dels seus països als habitants de les poblacions catalanes que ens acullen, alhora que ofereixen la possibilitat als grups de dansa autòctons de programar espectacles conjunts i en alguns casos viatjar als seus països”, explica l’Antoni Viñas, president d’ADIFOLK, entitat organitzadora del certamen.

L’edició 2013 ha estat, segons Viñas, “una altra prova de resistència per a les Jornades, perquè no només hem hagut de fer front a les dificultats econòmiques que afecten tot el sector de la cultura popular, sinó que la conjuntura política d’algunes àrees geogràfiques, com l’Orient mitjà, han provocat algunes dificultats organitzatives que feliçment hem superat”. El balanç és molt positiu, sobretot perquè ha tornat a quedar palesa la implicació de les poblacions catalanes que han acollit actuacions més enllà de la primera jornada de Calella, i també perquè el Parlament de Catalunya ha ofert una recepció oficial a l’organització. La jornada de clausura ha tingut lloc al Teatre de Sant Andreu (Barcelona).

Sigui com sigui, un any més les Jornades Internacionals Folklòriques han demostrat que “la cultura popular és una via per unir pobles que no entén ni de fronteres culturals ni de conjuntures polítiques”, com assenyala Antoni Viñas. Ben aviat podreu consultar una galeria fotogràfica de les Jornades al web de les Jornades.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Noguera i Segura a setembre 12, 2013 | 12:24
    Joan Noguera i Segura setembre 12, 2013 | 12:24
    Entenc al senyor Viñas, pro potser contractar menys grup per l' Aplec Internacional, i no hi hauria els problemes económics, i en lloc de tres dies es podrian fer mes dies i tenir mes poblacions a on veura el Grups.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa