Tornaveu
El foc que agermana: 1r Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània

Els dies 27 i 28 de maig a Vic se celebrarà el 1r Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània, que neix amb l’objectiu de conèixer, i reflexionar sobre tot el que transmeten, la gran diversitat de manifestacions que existeixen en el solstici d’estiu al voltant de l’element del foc, a la Mediterrània. Les sessions tindran lloc a la seu del Consell Comarcal d’Osona, a l’edifici del Sucre de la ciutat de Vic.

A través de l’estructura en tres àmbits del simposi es pretén que es debati sobre la importància que representen els focs (fogueres, flama i falles) dins la cultura popular d’avui en dia, cosa que permetrà avaluar-ne els eu estat de salut. “Com és que encara s’encenguin fogueres, malgrat tots els impediments? (…) L’asfalt ha fet disminuir les fogueres a les ciutats?” es pot llegir en la descripció del programa del primer àmbit, dedicat als Focs i Fogueres de Sant Joan. El segon àmbit, entre d’altres qüestions, planteja qüestions com la domesticació del foc per part dels homes, ja que es dedica a les Falles, haros i brandons. Un tercer àmbit analitzarà el símbol de la Flama del Canigó.

El programa (veure document adjunt) és un primer tastet que el Simposi, per davant de certeses, planteja interrogants i és una mostra de la voluntat de diàleg. Així doncs, el 1r Simposi Internacional de Focs a la Mediterrània comptarà amb un comitè científic format per, entre d’altres, l’antropòleg Manuel Delgado, el cap de Cultura Popular de l’ICUB Francesc Fabregat, el tècnic de la Generalitat de Catalunya Rafel Folch, o Josep Costa, president de Tradicat. Precisament el Simposi, que se celebrarà unificat per tots els Països Catalans, i que coincideix amb els 50 anys de l’arribada de la Flama del Canigó a Vic i al Principat, compta amb l’organització de Tradicat, conjuntament amb institucions com l’Ajuntament de Vic, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, l’Institut Ramon Muntaner, o, entre molts d’altres, Òmnium Cultural – Tradicions i Costums.

Actualment s’ha obert el període d’inscripcions, cal enviar un correu a [email protected], i els interessats en presentar-hi una comunicació, han d’especificar-ho en el correu i enviar el seu contingut a la mateixa adreça de correu, tot enviant un breu resum d’una pàgina.

Per a més informació sobre l’allotjament, podeu fer clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa