“El cineclubisme no desapareixerà mai. És el fet de compartir quelcom que et commou, remoure consciències, generar opinions”, defensa amb passió Joaquim Roqué, president de l’Associació d’Amics del Cinema de Ribes de Freser. Ell coneix de primera mà el vincle emocional que desperta el fenomen dels cineclubs entre la societat, especialment en aquesta petita localitat del Ripollès.

L’entitat que presideix va sorgir amb una missió: aconseguir reobrir, a través del suport de la societat civil, l’històric Cinema Catalunya. Una sala dels anys 20 del segle passat que va sobreviure a la tempesta franquista emetent cinema comercial en llengua castellana.

“L’Eugeni Casals, veí del poble, va assumir-ne la gestió i la propietat als anys seixanta, però l’any 2007 es va jubilar i la sala va romandre tancada durant un any”, explica Roqué, que ho atribueix a un canvi en els hàbits de consum de l’oci, l’auge dels cinemes multisala i la caiguda de la població local. “En poc temps, la població de Ribes va decaure de 5000 a 2000 habitants”, afirma.

Per salvaguardar aquest equipament històric, l’Associació d’Amics del Cine de Ribes va arribar a un acord amb el Consistori per assumir-ne la gestió, la programació i les despeses, sempre que existís una forta massa social darrera l’entitat que garantís la viabilitat econòmica de la sala. L’entitat va iniciar una activa campanya de captació d’associats i, en poc més d’un any, es va recuperar la programació habitual.

Actualment sumen 370 socis. El 50% viuen a la localitat, la resta són segones residències i caps de setmana. “És un soci sentimental, molt vinculat al poble i a la Vall de Ribes, que entén la importància del cineclub com a eina de dinamització cultural”, afirma Roqué.

Uns 4000 espectadors passen cada any per les butaques del Cinema Catalunya per gaudir de les pel·lícules, els fòrums de debat o les programacions especials. En els darrers mesos, la sala ha acollit la marató de films d’El Senyor dels Anells, on es convidava als espectadors a assistir disfressats dels personatges; un cicle de cinema de terror, on també es premiaven els vestits més terrorífics; un campionat de videojocs, així com cinefòrums, de films com Fènix 11·23 amb l’Èric Bertran, o documentals, com Spain’s Secret Conflict amb Matthew Tree.

Ribes gaudeix del seu cinema gràcies a l’esforç exclusiu dels seus ciutadans. Tal i com reconeix Roqué: “Ens autofinancem i cobrim despeses, però no seria sostenible sense l’esforç dels voluntaris”. Malgrat les dificultats, el teixit associatiu no deixa de respondre.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Guillem Forteza a abril 02, 2013 | 11:45
  Guillem Forteza abril 02, 2013 | 11:45
  Es una magnifica iniciativa. Insòlita iniciativa ja que existeixen molts pobles que han tancat el cinema i no l'han tornat a obrir per egoisme del propietari. En canvi a Ribes de Fresser hi ha hagut aquesta afortunada excepció que no es mes que la mostra de vitalitat d'un poble. Resulta curiós que el cinema pogués sobreviure durant el franquisme amb les anomenades "españoladas" donat que es un gènere de cinema que no crec que s'ajustés gaire amb els gustos de la gent d'aquest poble del Pirineu.
 2. Icona del comentari de: enric ruiz ferrer a abril 12, 2013 | 14:55
  enric ruiz ferrer abril 12, 2013 | 14:55
  em semblen ve tots el comentaris que si fan , pero nesecitem quens ajudeu tots als que estimeu el Cinema universal i amb Catalá preferentment, pero aixo es com la marato de TV3, si no tenim prous recursos i gent que si impliqui, el cami si fa mes fexuc, si vols colaborar-hi i tens ganes de fer coses, diguisi projectar-hi pelicules propies , alienes, concursos, mostres, festivals, etc,etc, contacta amb nosaltres, jo soc L´enric Ruiz dinamitzador, colaborador , membre de la junta directiva i us convidu a tot aquel que vulgui fer coses o tingui propostes per fer rutllar mes la nostra entitat, no dixeu pasar-hi aquesta oportunitat i truque-me, gracies anticipadament. movil 677.821.684 tots els que ivulgueu, esteu convidats a vindre al nostre Cinema Catalunya de Ribes de Freser, endevant les fals.
 3. Icona del comentari de: santi cifuentes a abril 12, 2013 | 19:35
  santi cifuentes abril 12, 2013 | 19:35
  Es reconfortant veure el ressó que la nostra activitat dins els Amics del Cinema de la Vall de Ribes,ve obtenint. Estic orgullós de pertànyer a la Asociació i contribuir,en la meva mesura (puijo a Ribes un o dos caps de setmana al mes,fòra del istiu,que el disfruto complert a la Vall) i veure com podem mantenir actiu el cinema. Encoratjo a tots els cinéfils de cor,que es facin socis,encara que només sia per col.laborar i,si a més,puijeu a Ribes,veureu lo que es bó de veritat (paisatje,aigües, gastronomía,la gent,Núria,etc.etc). Ah ! No sé si es nota massa,peró,encara que resident a Tarragona,jo soc fill de Ribes.... SANTI CIFUENTES
 4. Icona del comentari de: Josep Ferrer Prat a abril 16, 2013 | 11:27
  Josep Ferrer Prat abril 16, 2013 | 11:27
  Felicitats als Amics del Cinema de Ribes ! Sobreviure d'aquesta manera i en un moment com l'actual en que cada vegada es tanquen més sales i de cineclubs en queden ben pocs, té un gran mèrit. Tenir quasibé un 20 % de socis sobre la població, és un fet insòlit que només es pot aconseguir a base de un sobreesforç de la Junta i membres colaboradors i evidentment gràcies als mateixos socis que col.laboren amb la quota o aportació. A Vidreres, població de 8000 h., ara fa 6 anys vàrem tornar a engegar el CineFòrum (abans ja n'hi havia)i fem una sessió mensual en la que només hi asisteixen unes 30 persones. Malgrat tot, som una colla d'amics que ESTIMEM EL CINEMA i que mes darrera mes ens trobem per gaudir, comentar i disfrutar del film que hem seleccionat previament. El que si funciona molt bé i ja és de prestigi internacional, és el Festival de Cinema Documental de curtmetratge (CURT.DOC) que es fa el més de juny de cada any, organitzat per Nanook i que també hi col.laborem nosaltres. Bé, una vegada més enhorabona Ribes, sou COLLONUTS ! VISCA EL CINEMA !!!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa