Tornaveu
El cicle Valors On Tour proposa la projecció dels films més destacats del Terra Gollut Fim Festival

Un canvi que ha mantingut el nom de Gollut, com a respectuós homenatge als golluts, coneguts com els nans de Ribes, una comunitat ja completament desapareguda de persones amb trets distintius propis com una baixa alçada o protuberàncies al coll. Unes persones que van patir la marginació pel seu fet diferencial, i d’aquí que un festival que reivindica els Drets Humans, ja sigui en el seu component social, com pel que fa al respecte a la natura i al medi ambient, prengui el seu nom per dignificar la comunitat. “El festival ha viscut diferents canvis, però es manté la vocació d’un cinema compromès; d’altra banda, el Festival Gollut s’anava fent gran amb seccions de muntanya, medi ambient, cinema compromès de temàtica social… hem considerat que el millor era unificar i que la secció a concurs integri aquests films, si el seu tractament és de reivindicació dels drets socials”, explica Joaquim Roqué, que admet que al llarg dels anys “han consolidat el que hem après“.

Un cicle que apropa des del gran mal del segle XX a realitats desconegudes

Un dels objectius del Terra Gollut Film Festival, com ja ho era en el seu festival antecessor, és fomentar que certs films arribin a un bon nombre de persones. Així després de l’arrencada del cicle Valors On Tour, el proppassat 1 d’agost amb el passi doble de El retorn de l’os i Fluvius a Setcases, dimecres 12 d’agost es projectarà Fugir de l’oblit (Sala de Ball de Llanars, a les 21:30h), film guanyador del Gollut al millor director i premi del públic en l’edició 2016, que narra els grans mals del segle XX a través de la història d’un supervivent, en Pitu, que fuig del franquisme per anar al camp de refugiats d’Argeles-sur-Mer, i en la seva fugida acaba a l’infern dels camps de concentració de Dachau, Treblinka. La sessió comptarà amb el seu director Abel Moreno.

Una altra realitat sagnant és la que representa el film L’escriptor del país sense llibreries, que retrata la Guinea Equatorial, independitzada d’Espanya l’any 1950, però on la ciutadania de la qual continua sotmesa en una dictadura, la de Teodoro Obiang. El documental segueix els passos de l’escriptor i opositor, refugiat a Sant Cugat del Vallès, Juan Tomás Ávila Laurel, el qual serà present en la projecció de Queralbs (Auditori Sala de Núria, 21 d’agost 21.30h). El Festival també té espai per la ficció amb la sàtira política L’any del mico, on un mico que s’escapa del zoo esdevé un símbol de la resistència de la República de Macedònia del Nord, un país devastat econòmicament. El film es projectarà al Celler Quatre Cal Diví a Ribes de Freser (29 d’agost, 19h).

Per a Joaquim Roqué, director del Terra Gollut Film Festival, hi ha la voluntat que el cicle es mantingui més enllà de l’estiu. “Sempre hem tingut l’aspiració d’ampliar les projeccions, que el cinema compromès arribi a més llocs”. Els interessats poden obtenir a la programació del Valors on Tour, fent clic aquí.

Un compromís com a programadors

Fidels a la seva identitat com a programadors de cinema compromès, en els mesos vinents el Terra Gollut Film Festival iniciarà projeccions amb col·lectius amb risc d’exclusió social. “Hem comprovat que si a una persona amb una situació delicada, la confrontes amb una realitat també dura, l’ajudes a relativitzar la seva condició, i permets que es reconegui en una col·lectivitat major. Hem fet projeccions amb menors estrangers no acompanyats (MENA), i han sorgit converses de gran vàlua”, reflexiona Roqué.

Malgrat que la crisi de la Covid-19 ha desbordat les entitats socials, des de l’equip del Terra Gollut Film Festival han realitzat contactes amb diverses institucions per realitzar aquestes projeccions i col·loquis en diversos centres. “Ho començarem aquest any, amb les precaucions necessàries i en la mesura que puguem, per tal d’ampliar-ho en les successives edicions”. El compromís de Roqué és ferm, com ho és el que ha portat al Festival esdevenir un far del cinema compromès. Per cert, en un temps en què les plataformes d’streaming han ratificat el seu protagonisme en el sector audiovisual, Terra Gollut Film Festival té un canal propi a Filmin.cat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa