Tornaveu
El calendari nou treu el vell de casa

Amb el nou any, arriben de nou els calendaris i almanacs, per conèixer tot allò que ens depararan els pròxims mesos i per ser omplerts de nous propòsits i cites i desitjos. Durant el segle XIX i principis del XX, els calendaris populars, vinculats al món de la pagesia i al món rural, van viure la seva edat d’or, amb tirades que podien superar el milió d’exemplars. Pel seu contingut variat i pràctic, el seu format –un llibret de poques pàgines, factura rústica– i el seu preu econòmic, van esdevenir els grans difusors del coneixement i la cultura. Avui tots portem l’agenda a l’smarthphone i tenim aplicacions que ens diuen el sant d’avui o quin temps farà demà, però la tradició de calendaris populars, impulsada pel renovat interès per les tradicions i el camp, continua ben vigent.

Calendari dels Pagesos

El més veterà d’aquests almanacs és el Calendari dels Pagesos, que s’edita de forma ininterrompuda des de 1861. Inclou informació astronòmica (sobre llunes, eclipses, visibilitat de plantetes), santoral, celebracions de fires, mercats i festes majors a Catalunya, així com un llarg etcètera de consells agrícoles i ramaders i calendari de fruites i hortalisses, entre d’altres.

El calendari d’aquest 2023 presenta articles sobre l’accés a la terra de la nova pagesia, escrit per Neus Monllor, consultora agrosocial, i Laia de Ahumada, de Terra Franca; de la influència de la lluna en els conreus segons la saviesa popular, a càrrec de Joan Tomàs, editor de la publicació, o sobre la Fundació Casa Dalmases, de Cervera. A més, Laia Batalla, directora de l’Escola de Pastors de Catalunya, reflexiona sobre la importància de la ramaderia i la necessitat de garantir el relleu generacional; l’arxiver-historiador Víctor Mata i la geògrafa Pilar Comes escriuen sobre la tradició de la pedra seca i la regalèssia, respectivament, i el pagès Joan Lluís recorda la glaçada de la candelera del 1956, el principal episodi de fred del segle XX a Catalunya. També inclou un calendari de paret, amb les festes i llunes de tot l’any.

Calendari de l’Ermità

El Calendari de l’Ermità s’edita de forma interrompuda des de 1975, i des del 2015 ho fa en versió catalana. Les seves pàgines recullen la saviesa del món rural, la cultura popular i les tradicions: dades astronòmiques, el santoral, les festivitats, les dates de fires, mercats i festes majors, recomanacions per al bon conreu de les plantes de l’hort i el jardí, dites populars, etc.

Enguany el calendari té com a tema central el Pirineu, i ofereix diversos articles al voltant de la cultura i tradicions d’aquest territori: sobre la Flama del Canigó, les plantes remeieres, el ponx de Nadal, dites rosselloneses, a càrrec d’Amadeu Carbó, fra Valentí Serra, Fina Comas i Víctor Pàmies. Aquests articles es poden escoltar en versió àudio a través d’un codi QR.

La publicació inclou també el Calendari dels nens i les nenes 2023, un desplegable interior pensat per apropar els costums, festes i tradicions als més petits.

Almanac del Cordill

Aquest llibret reuneix en 56 pàgines sobre costums, festes, tradicions, dites, receptes, remeis casolans, observacions dels avis i altres consells pràctics i curiositats sobre la tradició i cultura popular per a la casa, l’hort i el jardí. La seva principal característica és la seva factura rústica i artesanal, en forma de llibret de poques pàgines relligades. L’Almanac del Cordill 2023 compta amb la col·laboració de la Ramona Santaeulàlia, mestra i divulgadora de la cultura popular i tradicional i presenta refranys, cançons valencianes, costums i efemèrides d’arreu del país, espais sobre l’ecologia i el Joc del Cordill, per jugar amb les paraules.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa