Organitzat pel Cercle de Cultura Tradicional i Popular Marboleny de Les Preses, el Premi Delfí Colomé vol promoure la creació i producció en dansa d’arrel tradicional. El Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Festival Ésdansa convoquen aquest guardó ideat per promoure la creació i producció de la dansa catalana tradicional. Seguint aquest enllaç podeu consultar les bases de la segona edició del certamen.
En la primera, el jurat va premiar el projecte Egurra, presentat per la companyia Oriol Escursell. Entre altres mèrits, es valorà la renovació coreogràfica del ball de bastons en un espectacle híbrid, que integra música, circ i dansa. Fruit d’aquest reconeixement, Egurra ha gaudit d’una estada a El Graner – Centre de creació del cos i el moviment i ha estat presentat en el Festival Sismògraf d’Olot en format work in progress. En els pròxims mesos, actuarà en el Festival Ésdansa 2017 i la Fira Mediterrània de Manresa.
A Egurra, els espectadors hi trobaran una atrevida combinació entre la txalaparta basca i el ball de bastons catalans. Segons paraules dels mateixos autors, Egurra neix de les ganes de reivindicar la cultura popular en la societat actual com a element de màxima contemporaneïtat: “És per això que agafem el Ball de Bastons com a base del llenguatge escènic i la Txalaparta com a base sonora de la peça”.
Delfí Colomé (Barcelona 1946 – Seül, 2008) fou un gran divulgador de la dansa contemporània. Possiblement endut per la seva professió, la diplomàcia, Colomé va difondre estudis coreogràfics de tot tipus d’estils i regions. Com a director de la revista Cairón: revista de ciencias de la danza (1995 – 2006), aportà molts elements de judici per entendre l’evolució de la dansa els darrers cinquanta anys i la seva obertura a altres disciplines artístiques. En la seva faceta d’assagista, Colomé publicà El indiscreto encanto de la danza (1989), Pensar la danza (2007) i La guerra civil en la Modern Dance. 1936 – 1939 (2010, publicada pòstumament).
Obertes les inscripcions de l’ Ésdansa
Ésdansa celebra el 35è aniversari amb una programació molt intensa: 140 hores de tallers destinats a públics de totes les edats. Els alumnes de l’Ésdansa’t tindran l’oportunitat d’aprendre danses catalanes i internacionals (iranianes, bielorusses, d’Indonèsia) gràcies al mestratge de professionals de la talla de Cesc Gelabert, Miguel Angel Berna, Teresa Augustí o Lluís Calduch, entre altres. Els inscrits podran escollir entre un itinerari teòric, focalitzat en conèixer les danses esmentades, o bé un altre més extensiu, que també inclourà sessions tècniques sobre creació coreogràfica.
Amb la voluntat de garantir el relleu generacional de la dansa catalana, Ésdansa també realitza tallers enfocats a un públic no adult. Enguany es compleix el 10è aniversari del Petit Esdansa’t. Seguint la línia ideada l’any passat, i gràcies a les lliçons sobre expressió impartides Xevi Dorca, s’aproparà els nens i nanes a altres cultures mitjançant la dansa. Una oferta que queda complementada amb la creació de l’Ésdansa’t Jove, un taller adaptat a les demandes dels joves entre 18 i 23 anys