Tornaveu
Divuit dies de rauxa a El Clot-Camp de l’Arpa 

Treball i compromís veïnal, diversitat cultural, ganes de sortir al carrer de forma col·lectiva i un teixit associatiu potent i cohesionador que s’expressa justament als carrers. Aquesta és l’essència d’una festa major de barri, i la traca de divuit dies de festa (del 5 al 22 de novembre) que prepara El Clot-Camp de l’Arpa no n’és una excepció. La cursa de dracs, el correfoc dels Diables del Clot, la dansa viva del Ball de Rams, però també concerts, àpats populars, col·loquis i exposicions, entre moltes altres activitats, reivindicaran la riquesa d’un barri i de la seva cultura popular i associativa, amb entitats al capdavant tan rellevants com l’Orfeó Martinenc, els Diables del Clot, l’Esbart Sant Martí i els Castellers de Barcelona, entre altres.

Durant tota la festa major, a l’Orfeó Martinenc es podrà veure una exposició fotogràfica de la imatgeria festiva del barri amb imatges dels gegants, els capgrossos, els dracs i la resta de comparses. Un dels actes més distintius de la festa major del barri és la cursa de dracs, un acte únic a la ciutat, en què participen peces vingudes de tots els barris de Barcelona.

Els actes de cultura popular de la festa major continuaran l’endemà, diumenge, amb les matinades dels diables a primera hora del matí. A les 11.30 arrencarà la cercavila de gegants, que ja fa 39 anys que es fa, i s’acabarà a la plaça de Valentí Almirall, amb la representació de la dansa viva del Ball de Rams. En acabat, els Diables del Clot, que són la colla més antiga de la ciutat, llegirà els tradicionals versots satírics.

La diada de Sant Martí és l’11 de novembre i, tot i que no és festiu, al Clot es fa una missa de festa major a la parròquia que culmina amb una altra representació del Ball de Rams a càrrec dels balladors de l’Esbart Sant Martí. Els actes de la festa es reprendran el dissabte 14 de novembre, amb una ballada de sardanes a càrrec de la cobla Iluro i, al vespre, la festa del foc al fossar del Parc del Clot.

El diumenge 15 serà una jornada intensa i plena d’actes de cultura popular. A primera hora del matí els músics dels castellers de Barcelona despertaran tot el barri per convidar tothom a viure la festa major. A les 10.00 començarà la cercavila de cultura popular del barri amb la participació del Ball de Bastons del Clot, l’Esbart Sant Martí, la Moixiganga de Barcelona i els Falcons. La desfilada s’acabarà a la plaça de Valentí Almirall, on, a migdia, es farà la diada castellera amb els Castellers de Barcelona, els de la Vila de Gràcia i els de Sabadell.

El darrer dissabte de festa major, el 21 de novembre, hi haurà el correfoc a càrrec dels Diables del Clot. Començarà a les 20.00 davant l’Orfeó Martinenc amb la tabalada i després els diables i diverses bèsties convidades sortiran a cremar pels carrers del barri. Paral·lelament a l’arrencada del correfoc, a la parròquia de Sant Martí es farà un recital de música i dansa folklòrica religiosa amb la cobla Sant Jordi i l’Esbart Sant Martí.

Consulteu el programa de la Festa Major, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa