Tornaveu
Diàlegs Culturals al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida.

El passat dia 30 d’octubre es va donar el tret de sortida al cicle Diàlegs culturals, organitzat per l’Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix, al Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida. Amb aquest cicle es pretén aproximar al públic general els treballs que diversos estudiosos, acadèmics i universitaris, investigadors locals, actors i testimonis directes de pràctiques culturals, realitzen al voltant de la cultura popular i tradicional, especialment aquells relacionats amb els esdeveniments del calendari i els temps festius. El cicle neix amb una periodicitat mensual.

El Centre de Cultura Popular i Tradicional de Lleida és un espai municipal que va néixer la tardor de 2012, amb la voluntat de generar un pol d’activitat, recerca, reflexió, difusió, producció, formació i coordinació en l’entorn de la cultura popular i tradicional a Lleida. La vocació d’aquest espai és la de respondre a les necessitats de diversos grups, col·lectius o entitats i servir alhora com a espai de debat, diàleg, punt de trobada i coordinació entre diversos agents ciutadans que participen en aquest tipus de manifestacions culturals.

Durant el primer any s’hi han dut a terme diverses activitats centrades bàsicament en la producció, la formació i la coordinació, com ara el treball, els assaigs, la preparació d’activitats, etcètera, per part de diferents colles festives i grups de música tradicional de la ciutat, també reunions i trobades de diversos col·lectius i entitats. A més, s’ha endegat el projecte formatiu en música tradicional Aula de Sons – Lleida. I després d’un primer any d’activitat, durant aquest curs 2013-2014 s’intensifica la posada en marxa els eixos de reflexió i difusió, amb la voluntat d’ampliar-ne els usuaris, obrir-lo encara més a la ciutat i anar completant els objectius del centre. És, doncs, fruit d’aquesta voluntat i d’aquests objectius que neix el cicle Diàlegs culturals.

La primera xerrada dels Diàlegs, ha estat una conferència del doctor en antropologia i catedràtic de la Universitat de Lleida, Carles Salazar que ens parlà sobre “la mort en el món actual” tot coincidint amb la festivitat de Tots Sants, la “festa de difunts” al nostre país. La iniciativa comptà amb una bona acollida per part del públic, que va poder gaudir d’una interessant conferència on el Dr. Salazar introduí diversos conceptes antropològics al voltant de la mort, com la consciència de la mort del jo i la consciència de la mort dels altres, amb totes les cultures i pràctiques associades a aquestes dues concepcions de la mort. També ens parlà dels rituals i les pràctiques funeràries que estan documentades des de l’home de Neandertal, els ritus humans més antics i alhora una pràctica universal comú a totes les cultures i societats humanes al llarg de la història. Un altre dels temes que centrà l’exposició, fou el fet que en la nostra societat contemporània occidental hi ha una tendència a proscriure la mort de la nostra vida social i quotidiana, fet sobre el qual el Dr. Salazar oferí una explicació i una interpretació contextualitzadora, que generà força debat entre els participants a l’acte.

El proper Diàleg cultural tindrà lloc el dia 22 de novembre a les 19:30h i estarà centrat en els orígens i l’aparició dels castells humans com a pràctica festiva a la ciutat de Valls al tombant del segle XIX, amb la presentació a Lleida de l’obra de Joan Climent, Els primers Castellers (1813-1851). Per a aquesta presentació també es comptarà amb la col·laboració dels Castellers de Lleida.

D’aquesta manera, aquest cicle de conferències, presentacions, xerrades, col·loquis i debats, anirà aproximant al públic diferents temàtiques, àmbits o qüestions concretes sobre la cultura popular i tradicional, amb l’objectiu de fer-ne difusió i promoure el pensament reflexiu entre les persones i col·lectius que ens movem dins d’aquest entorn cultural.

Associació de Cultura Popular i Tradicional Aurembiaix

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa