La trobada anual de teatre social ‘Deslimita’m’ esdevé una eina d’integració per a adolescents en risc d’exclusió social.
“Són nois i noies amb moltes dificultats personals, en molts casos provinents de famílies desestructurades. Per a ells, actuar en un escenari és un somni”. Així ho expressa Anna Caubet, actriu amb més d’onze anys d’experiència en el món del teatre social i una de les directores dels diferents grups que han participat a la trobada ‘Deslimita’m’.
“Treballem durant tot un curs amb adolescents en risc d’exclusió. Necessitem temps per aconseguir que agafin confiança i expressin els seus sentiments”, explica Caubet. Durant aquest temps, grups de joves d’entre 14 i 18 anys treballen per donar el seu punt de vista i, finalment, representar les seves vivències més quotidianes. Temàtiques relacionades amb les drogues, les relacions interpersonals, problemes familiars, o tan actuals com la crisi econòmica són les més recurrents.
En l’edició d’enguany, celebrada el passat 2 de juny al Teatre Artèria Paral·lel de Barcelona, una vuitantena d’adolescents van ser els protagonistes de la cinquena edició d’aquest esdeveniment impulsat per la Fundació La Roda i l’Associació ImpactaT intervencions teatrals.
Segons Anna Corbella, coordinadora del projecte, “la trobada evidencia el paper del teatre com eina de transformació i reflexió social, i dóna l’oportunitat als adolescents de viure l’experiència de ser actors”.
Per la seva banda, des de l’Associació ImpactaT intervencions teatrals reclamen a l’administració que el programa no es limiti econòmicament a un sol any, ja que la integració s’aconsegueix si hi ha continuïtat i un seguiment acurat dels diferents casos.
Malgrat això, l’èxit del projecte rau en el seu impacte social. I és que alguns dels participants en edicions anteriors han arribat a crear grups teatrals professionals. És el cas de Pollo completo, format per quatre noies i un noi sorgits d’una aula oberta de Badia del Vallès i que actuen en esdeveniments locals.
A Sant Adrià del Besòs, Abraham&company està composat per nois amb dificultats per estudiar i treballar, però que tenen en el teatre la seva màxima inquietud. Han participat a totes les edicions del ‘Deslimita’m’ i en l’àmbit municipal representen les seves vivències amb l’objectiu intrínsec del teatre social: conscienciar i reconduir la conducta dels joves per facilitar la seva integració.