Tornaveu
Del Corpus tradicional al TV Corpus de Butxaca

Quan es compleixen exactament set segles de vida d’una de les festes més estimades i emblemàtiques de Barcelona, que van començar l’any 1320, la pandèmia de la Covid-19 impedirà una celebració amb tots els ets i uts del Corpus. Les restriccions de seguretat sanitària fan inviable un format tradicional, en què, donada la potència de la festa, es produïen aglomeracions.

Amb tot, hi haurà activitats compatibles amb la desescalada, i la celebració s’allargarà fins a finals del 2021 amb un catàleg important de cites. Ara bé, el gruix de les activitats es concentrarà entre l’11 i el 14 de juny de 2020. Les campanes de la Catedral i de la basílica del Pi marcaran l’inici de la festa dijous 11 al mig matí. També s’encarregaran de tocar a fi de festa, diumenge 4 a les 20.30h. La festa d’enguany, batejada com a TV Corpus de Butxaca, convertirà en virtual una celebració centenària per fer front al coronavirus sense perdre la tradició. El canal de Youtube de Cultura Popular Barcelona serà el principal focus de difusió, on s’hi trobaran càpsules amb curiositats, entrevistes, taules rodones i presentacions que tractaran de temes tan diferents com els tocs de campanes, l’Ou com balla, el Seguici Popular o el Corpus del Baró de Maldà.

I el web i les xarxes socials de Cultura Popular Barcelona es convertiran en l’espai virtual que acollirà l’exposició ‘Corpus a Barcelona’, un joc interactiu per a tota la família, la ruta de Corpus de l’associació Joan Amades, imatges antigues de l’Ou com Balla i l’elaboració d’una catifa floral en versió digital.

Durant segles, el Corpus va ser la veritable festa major de la ciutat i va fer néixer altres tradicions molt estimades, com l’Ou com balla. Era un joc senzill i màgic, del qual encara no n’està clar el significat. L’any 1992 l’Ajuntament, la Catedral i les colles de cultura popular de la Barcelona Vella van unir esforços per recuperar aquest esclat festiu que té lloc quan la primavera s’acaba. Es van recrear les figures històriques de la ciutat, que formarien el Seguici Popular de Barcelona: l’Àliga, el Lleó, la Mulassa, el Bou, el Drac, la Víbria, la Tarasca i els Cavallets Cotoners, que es van sumar als Gegants de la Ciutat i del Pi, i als Capgrossos Macers. En aquests darrers anys, el Seguici Popular s’ha ampliat amb els Gegants de Santa Maria del Mar, el Ball de Bastons del Seguici i els Falcons de Barcelona. Tota aquesta corrua d’elements festius, junt amb d’altres que també se sumen a aquesta desfilada festiva (com ara el Ball de Cercolets, els Gegants del Corpus o la Coronela), precedeixen la desfilada religiosa.

Podeu consultar totes les activitats i el logotip commemoratiu dels 700 anys de la festa del Corpus al nou web barcelona.cat/corpus.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa