Tornaveu
De València al Rosselló, d’Ovidi Montllor a Joan Pau Giné

El dissabte 21 de novembre l’Auditori de Girona, a les 20h, celebra un concert d’homenatge al músic d’Alcoi, Ovidi Montllor, i al del Rosselló, Joan Pau Giné, dos cantants emblemàtics, desapareguts prematurament i que van defensar la seva identitat cultural.

Amb motiu del vintè aniversari de la mort d’Ovidi Montllor s’han succeït diversos concerts d’homenatge i actes per reivindicar la seva figura. El concert del dissabte 21 de novembre té la particularitat que, a més de l’Ovidi, homenatja al cantant rossellonès Joan Pau Giné, de manera que s’uneix el reconeixement de dos cantants que defensen el català en les seves cançons i mostren la seva identitat des dels dos extrems dels Països Catalans.

Per a l’ocasió actuaran músics del País Valencià (Carles Dènia i el grup Verdcel), la unió de dues grans figures de la Catalunya Nord (Pascal Comelade i Pere Figueres), així com la mallorquina Marta Elka i el músic nascut a València i establert a Arenys de Mar, Dídac Rocher. El concert anirà precedit d’una trobada amb Xevi Planas i Joaquim Vilarnau, periodistes i cronistes de la Nova Cançó.

Un reconeixement merescut

El cantant i actor Ovidi Montllor, nascut el 1942 i desaparegut fa vint anys, ha estat motiu de diversos homenatges per reivindicar una carrera musical que va començar el 1968 amb el disc Fera ferotge, una subtil crítica al poder franquista, que va escriure un any després d’aprendre a tocar la guitarra de forma autodidacta. El compromís amb la llengua i el poble no va abandonar mai Montllor, que també va fer carrera com a actor de cinema amb el gran èxit de Furtivos (1974) de José Luis Borau, que, sense fer esment directe al franquisme, el clima insà de convivència d’una mare amb el seu fill o la brutalitat vers els animals que presenta el film són al·legories del moment social i polític de les acaballes del franquisme.

La carrera de Joan Pau Giné va quedar aturada el 1993 quan en un accident de trànsit el cantant nascut a Bages del Rosselló va perdre la vida, deixant un parell de discs editats i un tercer gairebé enllestit, que s’hauria dit Qüestió d’amor. Els dos primers treballs (Adiu, ça va?, i Bona nit, cargol) van destacar pel pòsit humorístic de les lletres i cert surrealisme, i el van portar a ser considerat un dels cantants de la Catalunya Nord més populars, juntament amb Pere Figueres i Jordi Barre. El 2003 es va publicar Records d’una vida que reunia els inèdits de Joan Pau Giné i els dos treballs editats. El reconeixement de Joan Pau Giné ha continuat amb l’àlbum del 2014 Canten Giné. Homenatge dels Països Catalans, on artistes d’arreu dels territoris de parla catalana interpreten les seves cançons.

El concert del dissabte 21 de novembre, a les 20h del vespre a l’Auditori de Girona, és un pas més per reconèixer les trajectòries d’ambdós artistes i celebrar la seva plena vigència en els nostres dies

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa