Tornaveu
Cultura, patrimoni i ciències a la revista Podall

El Museu Arxiu de Montblanc i Comarca posà en marxa l’any 2011 un projecte comunicatiu per fer arribar a la població una publicació, Podall, que reflexionés a fons sobre matèries prou allunyades del dia a dia de la premsa però totalment vinculades al país i la vida de les persones, com la prehistòria, la història, l’arxivística, el medi ambient, la biologia, el patrimoni, diverses disciplines científiques, la literatura i la llengua, entre d’altres. Aquest calidoscopi cultural que plasma la revista ha tingut continuïtat amb un segon número, ja disponible a internet de forma gratuïta.

El número 2 de Podall compta amb signatures de prestigi en cada àmbit d’anàlisi, i ofereix quatre-centes cinquanta-set pàgines que toquen gairebé tots els àmbits de la cultura, el patrimoni i les ciències. A tall d’exemple, la revista ofereix articles a fons sobre el reciclatge d’artefactes lítics al paleolític superior: les eines cremades del Molí del Salt, Els crims de la Pobla de Ferran de l’any 1928, i «Recuerdos», vivències del soldat republicà Josep Jiballí Dolcet, que fou incorporat amb la seva lleva a l’exèrcit franquista. En arxivística, trobem un assaig sobre el Catàleg dels testaments del segle XVII conservats a l’Arxiu parroquial de Santa Maria de Montblanc, un sobre l’Inventari de la col·lecció de documents de la família Gassol-Andreu, de Montblanc (1880-1915), o la digitalització de documentació històrica: patrimoni i noves tecnologies a l’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà.

També destaquen un dossier sobre La genealogia de la família Contijoch de la Conca de Barberà a través de les llibres sacramentals (1575-2012) i una anàlisi de l’Epistolari entre l’historiador selvatà Eufemià Fort i Cogul i l’impressor Josep M. Requesens, de Montblanc (1946-1953). També hi ha espai per a l’espiritualitat i el pensament, amb un article sobre Consciència, natura i esperança en el discurs simbòlic de Maties Palau Ferré, i qüestions més properes, un reportatge sobre l’home a l’espai o d’un telescopi de 810mm de construcció artesana. En el camp de la biologia, hi trobem un treball sobre la teràpia gènica com a correctora d’errors genètics.

Podeu descarregar la revista completa en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa