Tornaveu
Convocats els Premis Les Gavarres 2018

Des dels anys 80, el patrimoni natural i el patrimoni cultural no són percebuts acadèmicament com dos camps d’estudi diferenciats, sinó complementaris. Preservar un paisatge, s’entén, és la millor manera de salvaguardar les pràctiques culturals associades a aquest. Les dues categories dels Premis Les Gavarres –Premi Joan Xirgo i Premi Cirera d’Arboç – en són un bon exemple. Des de 1991 fomenten la realització de projectes que contribueixen a l’estudi i desenvolupament dels valors del massís, així com el reconeixement a les persones i entitats culturals que treballen en la seva preservació. Amb aquest objectiu són convocats anualment pel Consorci de les Gavarres, conformat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, la Diputació de Girona, els Consells Comarcals del Baix Empordà i el Gironès, i dinou dels vint ajuntaments d’aquestes comarques.

El guanyador dels XXVIII Premi Joan Xirgo, recompensat amb 5.000€, serà dirimit segons els seus criteris: interès del tema del projecte, aportació al coneixement de l’espai natural protegit per Les Gavarres, plantejament metodològic i viabilitat del projecte. Segons contemplen les bases, la candidatura haurà d’incloure el CV dels autors, una introducció explicant l’interès del projecte, els objectius que es volen assolir, la metodologia emprada i un calendari d’execució. Algunes dels projectes premiats en edicions anteriors són l’estudi dels Cants i tradicions musicals de Les Gavarres, El Treball de calç a les Gavarres: anàlisi etnològic d’un ofici tradicional o Usos i cultura popular de les plantes de les Gavarres: estudi etnobotànic.

Així com el Premi Joan Xirgo premia els projectes de futur, el Cirera d’Arboç és un reconeixement a les persones o entitats que han acreditat una sòlida trajectòria en la conservació, millora o descoberta dels valors naturals i culturals del massís. Com és habitual, les candidatures de la 22a edició podran ser presentades per persones, entitats o institucions, que hauran de justificar els mèrits de la candidatura proposada mitjançant una memòria explicativa.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa