Tornaveu
COL·LECTIU D’ARTISTES DE SANTS. Crònica d’una Entitat

El 21 de novembre passat, i amb motiu de la XIII Festa del Col·lectiu d’Artistes de Sants, se celebrà el 30è Aniversari d’aquest col·lectiu integrat al Secretariat d’Entitats de Sants.

Creat fa 30 anys, el grup fou impulsat per M. Lluïsa Franc i uns quants entusiastes, amb la il·lusió de fer barri i cultura a través de l’Art. El Col·lectiu inicià un camí cap a les propostes creatives i compromeses amb la solidaritat i la llibertat vers els veïns, sempre enfocat a la ciutat i a Catalunya.

Conec el Col·lectiu des quan encara s’estava gestant, és a dir des de bon principi. Ara bé, no m’hi vaig integrar de cop, sinó paulatinament, davant les invitacions freqüents per participar-hi. Posteriorment la relació va anar a més i, avui, amb la presidència d’Anna Rodà, hi procuro col·laborar tant com m’és possible.

D’aquest 30è aniversari vaig prendre nota de diferents punts. En primer lloc confirmo el creixement, no només en quantitat d’integrants, sinó en la qualitat de molts dels treballs dels seus membres, ja sigui en arts visuals, poesia, teatre, música etc… En segon lloc, se’m fa especialment emocionant el grau de compromís amb l’art de la majoria dels seus components que, en principi no provenen del món professional de l’Art, encara que en alguns casos, si que hi vénen. Val a dir que tots ells s’aboquen a la creació amb un sentit progressista, tot cercant les formes més contemporànies d’expressió dins les arts plàstiques.

Dins els actes d’aquesta nit de celebració, poso com a exemple del que he dit més amunt, entre d’altres, la lectura dramatitzada d’“Homenatge a Picasso”, a càrrec d’El Grup de Comèdia, dirigit per en Josep López Badenas, que s’inspirà en textos de Josep Palau i Fabre, expert biògraf del pintor. Prèviament a la lectura es va fer una presentació a càrrec de Ramon Casalé, crític d’Art, historiador i membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art.

Tal com tenim el moment polític i social, és sorprenent observar com persones de diferents parles i orígens reciten els seus poemes i llegeixen textos en català sense cap mena d’imposició, amb absoluta naturalitat. A l’acte tots s’hi entregaren amb tota la seva creativitat, fent pinya, demostrant que l’Art, la Cultura, la Pau i el coneixement tenen la missió d’agermanar i fomentar la comprensió entre les persones.

Així doncs, es lliuraren els premis del 7è Concurs d’Art Jove Cotxeres – Casinet, que en primer lloc premiaren en Mario Molins per la seva escultura, en segon lloc, J. Lluís Manen per la seva pintura, i l’escolli’t per votació popular fou Lucas Pascual Miralles, que participà amb una fotografia amb intervenció. És molt probable que aquesta iniciativa aporti gent jove, i augmenti la interrelació i l’intercanvi d’idees entre les diverses generacions.

També hi hagué un reconeixement especial a Pitu Alcober per la seva permanent implicació amb l’entitat, des de quasi la seva creació.

Enguany el Col·lectiu d’Artistes de Sants ha celebrat multitud d’actes de tota mena: exposicions, recitals, cine-fòrum… M’agradaria destacar les conferències, anomenades ‘Tertúlies de batibull’, on el proppassat dijous 13 de novembre vaig realitzar la xerrada – tertúlia ‘Francesc Candel i la seva relació amb els artistes’, molt adient donat que l’any 2001, si no vaig equivocat, l’escriptor fou nomenat soci d’Honor “per la seva participació activa a la societat i el món cultural”.

Podria fer un catàleg de noms de totes les intervencions que hi va haver, però de ben segur que me’n deixaria més d’un i no seria just.

He volgut només deixar palesa la força i importància de cohesió de l’Associacionisme Cultural, celebrant i posant com a exemple el Col·lectiu d’Artistes de Sants.

Felicitats!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa