Tornaveu
«Capçalera» analitza el tercer gran salt de la premsa en català

La revista del Col·legi de Periodistes de Catalunya dedica en la seva darrera edició un extens reportatge a la bona nova que aquest mateix any 2011 es pot donar el cas, per primer cop en la història, que totes les capçaleres editades a Barcelona siguin en català. Fins a mitjan anys setanta no es recuperà el català en la premsa diària. Van ser l’«Avui», «El Punt Diari» i «Regió 7», per aquest ordre, els que recuperaren terreny després de la travessia del franquisme. Fins al 1996 i el 1997, «Segre» de Lleida i «El Periódico» no van aportar la innovació de la doble edició en català i en castellà. L’aparició d’«Ara», el projecte editorial de «Público» i la immediata edició en català de «La Vanguardia» suposen el tercer gran salt que ha de normalitzar un sector que es troba enmig d’una crisi econòmica i de model de negoci.

Només fa trenta anys, segons dades del professor Josep M. Figueres, la premsa diària editada en català tan sols significava un 5,62 % del mercat. Aleshores ni el grup Godó ni el grup Zeta no tenien cap intenció de treballar en cap projecte de diari en català. L’«Avui» havia sortit el 23 d’abril del 1976, només cinc mesos després de la mort de Franco. Naixia per subscripció popular—com «El Punt» de Girona, que va néixer un any després—i era el primer rotatiu en català després de la Guerra Civil. «Regió 7» naixia a Manresa el 1979, com un diari comarcal amb notícies del Bages, el Solsonès i el Berguedà. En tots tres casos l’acollida popular consolidà el projecte.

Les edicions dobles en català i en castellà d’«El Periódico» i «Segre» van revolucionar el mapa lingüístic de la premsa a Catalunya, en passar d’un 9 a un 20 % de la quota de mercat. El català planer i accessible que usaren va fer possible que al dit ‘cinturó roig’ de Barcelona «El Periódico» ha estabilitzat el 40 % de vendes en català.

Abans d’arribar al tercer gran salt, «El Punt» ha assumit l’abast nacional coincidint amb la compra del diari «Avui». També «Público» va treure un suplement diari en català i ja es planteja traduir la totalitat de l’edició. Finalment el passat 28 de novembre aparegué el diari «Ara». El pas que està donant «La Vanguardia» amb presentacions arreu de Catalunya es considera un pas definitiu respecte a la normalització. L’objectiu del diari dels Godó també es vol concretar en la qualitat del català que serà emprat. En el sector es considera que s’ha superat el perill que les prohibicions de la dictadura van fer caure sobre la llengua.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa