Tornaveu
Cantonigròs, epicentre de la dansa popular

Osona és, des de fa tres dècades, el centre neuràlgic de la música coral i les danses populars d’arreu del món. Quan l’any 1983 naixia el Festival Internacional de Cantonigròs, poc es podia pensar que aviat es consolidaria com una referència mundial en aquest àmbit. Avui, les danses catalanes es coneixen arreu, i alhora s’enriqueixen amb d’altres cultures i formes de vida. Al festival es produeix una fenomen que només pot aconseguir la música: enfortir els llaços d’amistat entre països. Enguany s’arriba a la 31a edició, que se celebrarà al Teatre Atlàntida de Vic entre el 18 i el 21 de juliol. Els grups participants, provinents de països com la Xina, Colòmbia, Eslovènia, Bèlgica, l’Índia, Indonèsia, Irlanda del Nord o Portugal, competiran en les categories de música coral mixta, cors infantils, cors mixtos, cors de dones, i grups de danses folklòriques.

El president del Festival, Josep Maria Busquets, explica que en l’edició d’enguany s’ha volgut reforçar “la nostra realitat com a nació”, i és per això que en el cartell “la bandera catalana està situada per davant de la resta de banderes de països que normalment participen al Festival, perquè tothom qui ens visiti sàpiga en quin país es troba, i per part nostra, deixar constància de la nostra consciència nacional”.

Busquets remarca que el Festival és “una porta oberta a tots aquells que, amb el seu entusiasme i desig de fomentar el desenvolupament de la cultura i l’agermanament dels pobles, motiven el fet que tot un poble, sensible i capaç, iniciï la meravellosa tasca d’organitzar el Festival”. Tant és així que durant aquests dies, tots els participants fan una immersió en la cultura catalana, vivint i convivint en famílies que de forma voluntària ofereixen les seves cases.

L’any 1996, el Festival Internacional de Música de Cantonigròs fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi, i el 2003 amb el Premi Nacional de Cultura Popular, ambdós guardons concedits per la Generalitat de Catalunya. L’any 2000 també va rebre el Premi d’Honor de la Fundació Jaume I.

Podeu consultar el programa en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa