Ja està disponible el número 3 de la revista de pensament associatiu Canemàs, editada per l’Ens de l’Associacionisme Cultural Català, en aquesta ocasió centrada a analitzar la tasca que realitzen les associacions en un moment en què Catalunya reclama un pas endavant. “Les associacions de mena diversa han sorgit i operen en un país concret, i seria de doldre que, en un moment que aquest país reclama un pas endavant, no el fessin i fugissin d’estudi, com si llur tasca fos abstracta, sense referents”, s’apunta en l’editorial de Canemàs, que considera que “les associacions no poden callar, s’han de travar i empènyer el país cap a la llibertat”.
En aquest exemplar hi trobem diversos articles de fons. L’associacionisme de les comunitats catalanes a l’exterior: identitats múltiples en un món global, signat per Antoni Montserrat i Moliner, Ciberclubisme del segle XXI. Apostant pels drets del públic, de Julio Lamaña i Orozco, Les aules de la gent gran: una iniciativa tan popular com ignorada, d’Àngel Casals, Joan Amades, un altre dels grans catalans a reivindicar, escrit per Amadeu Carbó i Martorell, El valor del coneixement, per Xavier Filella i Pla, L’esport es mor: visca l’espectacle esportiu, de Jaume Comellas i Colldeforns, i Parlem de voluntariat cultural?, d’Imma Romero i Gelpí.
L’entrevista és una conversa amb Pere Verdaguer, referent de la cultura catalana a la Catalunya Nord, signada per Joan-Ramon Gordo i Montraveta i Joan Maluquer i Ferrer.
Pel que fa a les cròniques, se n’ofereixen dues: El programa “Els jocs de la història”: una experiència de divulgació dels jocs populars i tradicionals, d’Elena Espuny i Arasa, i L’Aplec Excursionista dels Països Catalans, per Pau Vinyes i Roig.
Finalment, hi trobem la secció dedicada a ressenyes de llibres, amb quatre recomanacions: El silenci dels telers; Valencians, encara; Els cinefòrums de Montserrat, i Música i músics de l’Esbart Català de Dansaires.
D’altra banda, ja està disponible l’exemplar del primer número de Canemàs a la xarxa. El podeu descarregar en aquest enllaç. De forma progressiva s’anirà creant una hemeroteca on es podran trobar els exemplars en PDF, un temps després de la seva edició en paper. També es pot tramitar una subscripció que dóna dret als dos exemplars editats cada anys, a un preu de 12 euros.