Amb motiu de la celebració del desè aniversari del Centre Municipal de Cultura Popular de Can Galta Cremat, les associacions vinculades al centre celebren la festa Suma‘t, un sopar de carmanyola a la plaça de Can Galta que acabarà amb un ball a càrrec del grup TheBlacKiss.

Aquesta primavera la cultura popular de Sant Andreu commemora un triple aniversari: el gegantó Galtetes, el Bretolàs i el fan deu anys. Per això les associacions vinculades al centre han programat un cicle d’activitats anomenat ‘Segueix-la’ que va arrencar el mes d’abril. Dissabte les celebracions arriben al punt culminant amb la festa ‘Suma’t’, un sopar de carmanyola a la plaça.

Inaugurat l’any 2006 en un emplaçament on hi havia hagut una fàbrica tèxtil, el Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu és el centre neuràlgic de la cultura popular del barri. El centre acull una dotzena d’entitats de cultura popular del districte de Sant Andreu i també algunes d’àmbit nacional, com ara la Coordinadora de Ball de Bastons de Catalunya, la Coordinadora de Trabucaires de Catalunya i la Federació Catalana dels Tres Tombs. A banda, també s’hi fan conferències, exposicions, tallers i més activitats de cultura tradicional.

Coincidint amb la celebració el gegantó Galtetes, i la bèstia El Bretolàs també compleixen deu anys. El Bretolàs, que representa el gos Cèrber, l’animal mitològic de tres caps que vigila l’entrada de l’infern, sempre ha mantingut una relació especialment estreta amb el Centre Municipal de Cultura Popular de Sant Andreu. La Satànica de Sant Andreu el va encarregar el 2006 a l’escultora Dolors Sans per a acompanyar i animar l’actuació dels diables i es va estrenar el 10 de juny d’aquell any, durant l’acte d’inauguració de la Casa de la Festa. I quan no participa en cap correfoc ni sortida, és permanentment exposat el Centre Municipal de Cultura Can Galta Cremat.

Pel que fa al gegantó Galtetes, representa un ocell petit, fill dels gegants Coloms de Sant Andreu de Palomar, i va sortir d’un ou que la seva colla, la Germandat de Trabucaires, Grallers i Geganters de Sant Andreu de Palomar, va transportar durant nou mesos. El gegantó també va néixer el 10 de juny de 2006 i va ser presentat durant l’acte d’inauguració del centre munic

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa