Tornaveu
Barcelona premia la memòria popular del barri de la Catedral

Són les festes més antigues que se celebren a la ciutat, amb 428 anys d’història. Les Festes de Sant Roc, de format íntim tot i desenvolupar-se en una gran metròpoli, mantenen viu el vincle amb un barri perdut, el de la Catedral, eclipsat pel barri Gòtic i la gentrificació, i alhora, relaten la història de supervivència de la memòria d’un barri i els seus habitants. És per això que l’Associació de Festes de la Plaça Nova va iniciar l’any 2014 un procés de recerca i recuperació de la història i de la memòria de la plaça i del barri de la Catedral que es va materialitzar en cinc exposicions que s’han produït durant els darrers quatre anys. “4 ¼ – 425 anys de les Festes de Sant Roc a Barcelona”, “La Festa Viscuda”, “El Barri Perdut, la plaça Nova i el barri de la Catedral”, “Mirades de gegant” i “Perquè avui és Santa Llúcia… Pels volts de la Plaça Nova…”.

Una feina minuciosa i dedicada que Barcelona ha volgut realçar. Tant, que aquest projecte ha estat guardonat amb el Premi Ciutat de Barcelona 2017 de Cultura Popular. El jurat del premi, integrat per Ester Estela (presidenta), Raül Sanchis, Amadeu Carbó i Jesús Ventura, ha atorgat, per unanimitat, la distinció “per la qualitat i l’originalitat de les cinc exposicions realitzades, pels treballs de recerca i documentació duts a terme i pel que representa per la recuperació i salvaguarda de la memòria col·lectiva d’un barri perdut”.

El president de l’Associació de Festes de la Plaça Nova, Xavier Cordomí, explica a Tornaveu: “Per a la nostra entitat és una gran satisfacció haver obtingut el reconeixement de la nostra ciutat a la feina feta durant aquests anys, som una entitat petita i ens motiva molt que el jurat hagi valorat la recerca i la posada en escena amb les exposicions”. Cordomí remarca que “és una bona notícia que la nostra feina de recerca i estudi de la memòria popular del barri de la Catedral sigui més coneguda gràcies als Premis Ciutat de Barcelona, perquè de fet, és també una part important de la història de la gran Barcelona”, afegeix.

L’acte d’entrega dels premis se celebrarà dijous 15 de febrer a les 18h al Saló de Cent de l’Ajuntament, amb la presència de l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el Comissionat de cultura de l’Ajuntament, Joan Subirats.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa