Tornaveu
Arxiu i Biblioteca de Dansa Tradicional Catalana de l’Esbart Català de Dansaires.

L’Esbart Català de Dansaires es va fundar a Barcelona el dia 8 de juliol de 1908. Els seus objectius fundacionals són la recopilació d’informació i documentació de dansa tradicional catalana amb entrevistes, treballs de camp, buidats de monografies i de publicacions periòdiques, etcètera, l’estudi d’aquesta informació i documentació i la divulgació de la dansa tradicional catalana mitjançant diverses activitats: les mostres de dansa tradicional fetes per les seccions de balladors de l’entitat; la participació a congressos, jornades, els cursos de dansa, la publicació de llibres o enregistraments sonors, articles, …, l’assessorament a tota persona o entitat que ho sol·liciti, la difusió de novetats editorials i la col·laboració en la reconstrucció i recuperació de danses.

Els fons documentals de l’Esbart Català de Dansaires
L’Arxiu i Biblioteca de dansa tradicional catalana són propietat de l’Esbart Català de Dansaires i per això són de titularitat privada. Conserven i difonen els fons documentals reunits per aquesta entitat al llarg de la seva història.
Tant la Biblioteca com l’Arxiu es posen al dia constantment amb la incorporació de nova documentació. Contenen documents relatius a dansa i música tradicional catalana i a temes afins: indumentària, cançó, costums, festes, jocs, etcètera, en qualsevol suport físic: impresos, audiovisuals i sonors, material fotogràfic i en suport digital. Destaquen alguns documents únics: manuscrits inèdits i dedicatòries autògrafes.
A més dels fons especialitzats en dansa, la Biblioteca i l’Arxiu reuneixen també tota la documentació històrica que la mateixa entitat ha produït, així com documents que parlen de l’Esbart Català de Dansaires. La Biblioteca i l’Arxiu de Dansa Tradicional són de consulta pública i gratuïta, amb cita convinguda.

La Biblioteca
La Biblioteca de l’Esbart Català de Dansaires neix el 1926, per l’interès de Joan Amades, aleshores President del Esbart, de posar a l’abast del socis una biblioteca amb materials referits a dansa tradicional catalana. La Biblioteca està formada per:
· Impresos. Enciclopèdies, monografies, publicacions periòdiques i articles.
· Videoteca. Enregistraments comercials en els quals apareguin referències a balls i enregistraments realitzats per l’Esbart Català de Dansaires en treballs de camp o d’altres cedits per tercers.
· Fonoteca. Enregistraments sonors comercials o encarregats per l’entitat.
· Arxiu musical: Melodies de dansa tradicional catalana, harmonitzacions per a cobla, orquestra o altres formacions instrumentals.
També disposa de sèries sobre història dels esbarts dansaires i biografies de persones rellevants per la dansa o els esbarts dansaires. A més, l’Esbart Català de Dansaires rep amb regularitat diverses publicacions periòdiques, d’algunes de les quals disposa de la col·lecció completa.

L’Arxiu
L’Arxiu de dansa tradicional catalana s’organitza l’any 1941 gràcies a la voluntat d’Aureli Capmany, soci i director de l’Esbart, i a la col·laboració de nombrosos socis. Reuneix tot tipus de documents sobre dansa tradicional catalana: manuscrits, treballs de camp, fotografies, gràfics coreogràfics, notes de premsa, buidat de publicacions, etc.
L’Arxiu comprèn les seccions de:
· Arxiu Aureli Capmany. Amb informació de dansa des del segle XIV procedent de notes orals, treballs de camp, transcripcions de materials inèdits i publicats, etc. La informació està organitzada amb els següents fitxers: toponímic, gràfic, musical, calendari i descripció de danses.
· Arxiu de dansa tradicional catalana. Amb la documentació aplegada per l’entitat a partir dels anys cinquanta. Està organitzat per ordre alfabètic de noms de balls. Conté fotografies, manuscrits, buidats de premsa, etc.

Fons Esbart Català de Dansaires
Al Fons Esbart Català de Dansaires es troba tota la documentació produïda per l’entitat des de la data de la fundació. Té diverses seccions:
· Arxiu històric. Conté llibres d’Actes i altres llibres, correspondència rebuda i tramesa, llibres de comptes, documentació econòmica, memòries anuals generals, memòries d’activitats: MercèDansa, La Cafetera, etcètera.
· Arxiu fotogràfic. Conté fotografies des de 1908 fins a l’actualitat, en suport paper o digital.
· Arxiu de programes i cartells. Conté tota mena d’impresos: programes, fulls volants, cartells, etcètera, des de 1908 fins a l’actualitat, sobre activitats de l’Esbart.
· Subfons sobre l’Esbart Català de Dansaires. Conté documents, en tots els suports i formats, en els que es faci referència a l’Esbart Català de Dansaires.

Serveis
A partir dels fons documentals, l’Esbart Català de Dansaires ofereix els serveis de:
Consulta. Consulta a tots els fons documentals de manera gratuïta a qualsevol persona. Per consultar els fons documentals de l’Esbart Català de Dansaires només cal concertar una cita amb la persona responsable de la Vocalia d’Arxiu i Biblioteca.
Assessorament. L’Esbart Català de Dansaires ofereix el servei d’assessorament sobre
dansa tradicional catalana a mitjans de comunicació, centres educatius, administracions, associacions i entitats, etcètera.
Servei bibliogràfic: Permet la localització de documentació publicada o inèdita referida a dansa tradicional catalana, sempre que es trobi a Catalunya.
Servei de reproducció. Pot facilitar la reproducció de documentació, segons la normativa interna de l’entitat.
Dipòsit de documentació. L’Arxiu i la Biblioteca de l’Esbart Català de Dansaires poden acollir i ubicar aquells materials referits a dansa, música, història de la dansa, a les festes i als esbarts dansaires que puguin rebre en concepte de donatiu o de dipòsit.
Presentacions de novetats. Anualment, l’Esbart Català de Dansaires programa el cicle Presentacions amb l’objectiu de fer difusió de les novetats editorials i posar a l’abast dels autors els mitjans per fer-ne la presentació pública: des d’una sala d’actes fins a la tramesa d’informació per correu postal o electrònic.
L’Arxiu i Biblioteca de l’Esbart Català de Dansaires és un servei obert a tothom i per a tothom. Per demanar cita, podeu contactar-hi a través de [email protected] o deixant un missatge al telèfon 93 412 51 11.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa