Tornaveu
Arbúcies, punt de trobada dels amants del flabiol

Aquella petita fira es va convertir en un punt de trobada inesperat per a tots els flabiolaires catalans per compartir experiències i visualitzar-se millor. Des d’aleshores, any rere any ha esdevingut un espai per dinamitzar el col·lectiu i reflexionar entorn temàtiques flabiolaires de tota mena: origen històric, presència a les escoles, estudis de melodies funcions socials originàries. Una feina que garanteix, de moment, que el flabiol té un futur garantit en les properes generacions.

Aquest cap de setmana de l’1 al 3 de novembre arriba una nova edició, que es desenvolupa en el marc de la Fira de la Tardor. Així, durant dos dies els carrers del centre d’Arbúcies es vesteix de tardor per rebre els flabiolaires vinguts d’arreu del país. El programa de la Festa és eminentment festiu, però té també un vessant formativa a través de l’escola de Joves Flabiolistes, que es va posar en marxa el 2018 com a primera experiència i que està destinada a joves d’entre 12 i 25 anys. Organitzada per l’Ajuntament d’Arbúcies a través de la Comissió Festa del Flabiol, compta amb la col·laboració de la Generalitat de Catalunya, el Centre Promotor de la Cultura Popular i Tradicional Catalana; la Diputació de Girona i el Consell Comarcal de la Selva.

De fet, el tret de sortida de la Festa és divendres 1 de novembre a les 22h amb un primer ball amb flabiol. Dissabte, a partir de les 10h i durant tot el dia tindrà lloc l’Escola per a Joves Flabiolaires, i a les 16h, a la sala d’actes del Museu Etnològic del Montseny tindran lloc els XX col·loquis del flabiol. Hi intervindran Marc Riera i Carles Mas: Deu anys de la companyia Xuriach: El flabiol i tamborino com a motor de l’acompanyament de la dansa; Jordi Quintana: Una flauta aónikek de tres forats… consecutius; Rafel Mitjans i Teresa Soler: Notícia d’un tamborinaire precolombí, i Juanma Sánchez: Tamborilero en Madrid: una visión personal. A partir de les 18h a la plaça de la Vila hi haurà audició de sardanes obligades de flabiol, una castanyada popular i un ressopó amb flabiols.

Diumenge 3 de novembre, durant tot el matí es podrà visitar la Fira de Luthiers i productes flabiolístics, amb la presència dels luthiers Quart Minvant, Xixo lutier i Pierre Jordà i Tradillibreria. En paral·lel, a les 11h hi haurà flabiols al carrer a les places i carrers d’Arbúcies, una prèvia de la cercavila central de les 12h, amb els Capgrossos de Martorell i els Flabiolaires dels Quatre Dracs; el Capgròs d’en Quirze Perich i Dimecres Flabiol; i els Gegants i Flabiolers d’Arbúcies. Finalment, a migdia hi haurà la mostra de balls i la roda de flabiols a la plaça de la vila, i a les 16.30h es posarà punt final a la Festa amb un concert a càrrec de totes les cobles i solistes participants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa