Tornaveu
Agermanament occitano-català a més de 2.000 metres d’alçada

El pròxim 7 d’agost es durà a terme la 29a Pujada al Port de Salau.

Com cada primer diumenge d’agost des de l’any 1988, participants de les dos vessants del Pirineu commemoren en una trobada conjunta en aquest port d’alta muntanya les estretes relacions occitano-catalanes al llarg de la història.

La celebració, organitzada pel Cercle d’Agermanament Occitano-Català (CAOC), any rere any aplega més i més participants de cada una de les dues bandes. La pujada pels catalans suposa una ascensió d’una mitja hora-tres quarts per una pista forestal des d’Alós d’Isil (1.268 m) fins al Port de Salau (2.087 m, segons l’Institut Geogràfic i Estadístic). Pels occitans és més dur, ja que des del seu vessant tenen més de dues hores de camí amb més de 1.000 metres de desnivell.

La meteorologia, per sort, cap any ha impedit la trobada. A part de ser una bona oportunitat per gaudir del bon temps a l’aire lliure en un indret bonic del Pirineu, s’hi fan diversos actes: la hissada de les banderes catalana i occitana, el cant dels dos himnes nacionals, o parlaments d’organitzadors i personalitats, com ara diversos batlles de les dues comarques. Fins aquí la part més institucional de l’acte, però tot seguit comença la música i la festa. Danses i cançons són interpretades per acordionistes i músics de banda i banda que amaneixen la jornada i li donen un toc tradicional i alegre. L’element més destacat de l’acte i que li confereix cert significat però, és l’intercanvi de productes típics tant catalans com occitans, entre d’altres, formatges, vins, licors, ratafia, galetes, xocolata o embotits. Això és el que millor reflecteix les històriques relacions transfrontereres i l’agermanament entre ambos pobles.

La trobada finalitza amb el cant dels adéus, la baixada de banderes i com a record de l’acte, una fotografia de família dels participants. Després, i fins a l’any vinent, cadascú cap a la seva terra.

Si esteu interessats en participar, podeu fer clic aquí:

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa