Tornaveu
Agermanament cultural entre Catalunya i Mèxic

La Patum de Berga, el Misteri d’Elx, la Muixeranga d’ Algemesí i el Cant de la Sibil·la de Mallorca, entre altres manifestacions de la cultura popular dels Països Catalans, han creuat l’oceà Atlàntic per instal·lar-se temporalment a Mèxic, en forma d’exposicions i conferències sobre la festa i els patrimonis mundials dels Països Catalans, a càrrec del Museu Etnològic de les Cultures del Món de Barcelona. En el marc del projecte de Museu Nòmada, s’ha exhibit al Palacio Municipal de Huichapan l’exposició La Patum i altres patrimonis, en què es donen a conèixer manifestacions festives com la Festa Major de Gràcia en el seu Bicentenari, la Tronada de Reus, els Castells, la Muixeranga d’Algemesí, el Flamenco dels gitanos catalans, el Cant de la Sibila de Mallorca, la Patum de Berga, el Misteri d’Elx, les Falles del Pirineu, la festa de Sant Medir de Barcelona, la Fira de Sant Ponç, la dansa i el ball de carrer i d’envelat, la Barcelona festiva del segle XVIII, el Carnaval o la pirotècnia tradicional.

La segona exposició l’ha acollit la ciutat de Nopala. Gent de festa exhibeix fotografies històriques de l’arxiu del Museu Etnològic, que compta amb més de 50.000 imatges etnogràfiques que mostren la Jota de Batea, la Processó del Carme i el dinar dels mariners a Lloret de Mar, les Caramelles de Cornellà de Llobregat, Trencar l’olla a Esterri d’Àneu o la Festa de Sant Magí a Cervera, així com la matança del porc i l’elaboració de llonganisses o les Catifes de flors.

El seu director, Pep Fornés, ha explicat a Tornaveu que l’expedició ha estat “un èxit total, amb molt bona acollida i amb una demanda de traslladar les exposicions que hem exhibit a altres museus del país, i també ens han demanat que fem altres conferències. De fet, el 2018 anirà a Mèxic un grup de dansa tradicional catalana i es faran més exposicions”. D’altra banda, el director del Museu Etnològic també ha impartit dues conferències per complementar la presència de les festes dels Països Catalans al país nord-americà. El patrimonio cultural inmaterial -del qual forma part la Patum des del 2005- i La danza catalana.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa