Notícia

El IV Congrés de Pastorets de Catalunya, ajornat pel coronavirus, es trasllada al març del 2021

L’esdeveniment s’havia de celebrar a l’Espluga de Francolí el 12, 13 i 14 de març de 2020

Pastorets
Pastorets de l'Espluga de Francolí
Pastorets de l'Espluga de Francolí

El IV Congrés de Pastorets de Catalunya es celebrarà a l’Espluga de Francolí el 19, 20 i 21 de març de 2021. La Coordinadora de Pastorets de Catalunya, els Pastorets de l’Espluga i l’Ajuntament de la població han decidit l’ajornament per tal de mantenir l’escenari i l’essència de l’esdeveniment concebut com una gran trobada entre totes les persones que fan possible aquesta tradició a Catalunya i que comptava amb una vintena d’activitats i ponents com Toni Albà, Joan Lluís Bozzo i Salvador Cardús.

La darrera temporada dels Pastorets es va tancar amb 65.000 espectadors i més de 250 funcions en poc més d’un mes, unes xifres que el converteixen en un dels fenòmens teatrals més importants del país. Reflexionar sobre el sentit d’aquesta tradició al segle XXI, sobre l’adaptació als canvis socials com la realitat de gènere i les noves tecnologies, és l’objectiu d’aquesta gran encontre, que s’ajorna un any, fins al cap de setmana de 19, 20 i 21 de març de 2021.

L’organització ha apostat per mantenir l’escenari, l’Espluga de Francolí (Conca de Barberà), “escollida per la seva proposta imaginativa i també amb la intenció de donar una empenta al territori després dels forts aiguats de  l'octubre passat ”, segons explica del president de la Coordinadora, Lleonard del Río. I també per mantenir l’essència de l’esdeveniment, que combinava una important vessant formativa, amb una vintena de conferències i tallers, i més de vint ponents (entre ells, professionals de renom com Toni Albà, Carles Martínez, Joan Lluís Bozzo i Salvador Cards), i una part d'actes culturals molt vinculats amb el territori i propostes obertes al públic en general.

Ara es treballarà per confirmar de nou les activitats, tallers i conferències previstes de cara al 2021 i garantir així l’èxit del congrés, esperant tornar a obrir inscripcions i poder acollir les més de 150 persones vingudes d’arreu de Catalunya que s’hi esperaven.

El IV Congrés està organitzat per la Coordinadora de Pastorets de Catalunya i els Pastorets de l’Espluga de Francolí, amb el suport de l’Ajuntament de l’Espluga. L’última edició de la cita que reuneix entitats de cultura popular del país va ser el 2009 a Mataró.

La COVID-19 i la cultura popular
Sobre l’impacte de la pandèmia en els actes de cultura popular, el president de la Coordinadora, Lleonard del Río, reconeix que ha estat molt gran, perquè “la cultura popular, com els pastorets o els castellers, és bàsicament vida social, i és difícil entendre-la en aquests temps de confinament. No significa que apareguin noves formes de celebrar-ho, però és complicat. Però tenim l’esperança que a Nadal ja puguem fer els Pastorets amb normalitat”.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article