Tornaveu
50 anys després el Grup de Folk torna a pujar al Parc de la Ciutadella

50 anys després “aquell esperit mai no tornarà perquè ja és història. Però atenció és la nostra història i, per tant, viurà en nosaltres per sempre més” explica Ferran Riera al llibre Grup de Folk. Crònica d’un esclat. A continuació l’autor diu que “50 anys després de la seva fundació, es pot assegurar que el Grup de Folk encara existeix”. I així es podrà comprovar dissabte 27 de maig a les 18:30h al Parc de la Ciutadella de Barcelona, en el qual s’homenatjarà el concert del 23 de maig de 1968 on es va presentar el Grup de Folk i que va ser el primer concert multitudinari a l’aire lliure en pla franquisme, que va aplegar més de 10.000 persones.

El concert del diumenge 27 de maig, organitzat pel Centre Artesà Tradicionàrius i la Fundació la Roda, s’emmarcarà dins de la cloenda de la 41a edició de la Tamborinada, festa de referència que aplega les famílies amb els seus fills, per gaudir d’un diumenge ple d’activitats. Amb títol de Veureu com dansa el pomer. 50 anys del Festival Folk 1968-2018, hi participaran Jaume Arnella, Falsterbo: Eduard Estivill i Montse Domènech, Oriol Tramvia, Pau Riba, Jordi Pujol, Montserrat Soler, Isidor Marí, Albert Batiste, Jordi Batiste, Gabriel Jaraba i el col·lectiu Els cinc dits d’una mà, en homenatge i record a Xesco Boix, Àngel Daban, Lluís Ma Panyella, Noè Rivas i Jep Valls. Jordi Pessarodona presentarà el concert, que comptarà amb il·lustracions en directe de Valentí Gubianas.

La importància del Grup de Folk

El dijous, 23 de maig de l’any 1968 a l’esplanada de la font monumental del Parc de la Ciutadella va tenir lloc el festival folk que va suposar la presentació massiva del Grup de Folk – creat feia uns mesos per l’agregació de persones amb procedències diverses – al llarg de vuit hores amb un descans a migdia per anar a dinar, davant d’unes 6.000 persones, segons la informació recollida al diari esportiu -sí, esportiu- Dicen el dia 1 de juny. Inclou també la llista dels qui van actuar. Per ordre alfabètic (i respectant els noms d’aleshores): Jaume Arnella, els germans Albert i Jordi Batiste, Amadeu Bernadet, els germans Xesc i Joan Boix, Maria del Mar Bonet, Josep Camarasa, els germans Consol i Ramon Casajoana, Àngel Ciriza, Eduard Estivill, Gabriel Jaraba, Josep Molí, Ovidi Monllor, Xavier Oliveres, Oriol Pons, Jordi Pujol, Pau Riba, Jordi Roura, Santi Sisa, Montse Soler i Jaume Vallcorba. En aquests anys han mort Joan Boix, Xesco Boix, Jaume Vallcorba i Ovidi Montllor, de manera que el concert també és un homenatge a la seva memòria.

Des d’aleshores, la trajectòria del Grup de Folk no va ser molt duradora, ja que fundat el 4 d’abril de 1967, va certificar la seva desaparició el 28 de setembre de 1968 en l’acte de presentació del disc Folk 2. Ara bé, el seu llegat ha estat molt significatiu i la seva influència arriba fins a l’actualitat, ja que els diferents membres del grup van desenvolupar la seva trajectòria donant lloc a quatre moviments musicals: la Música Laietana, que cercava el llenguatge propi entre el rock, la fusió i els cantautors pop, que ha tingut com a representants Jordi Batiste, Pau Riva, Oriol Tramvia o Jaume Sisa. El moviment de la recuperació de la música tradicional que va seguir Xesco Boix, Jaume Arbella o Jordi Roura; les carreres de músics com Maria del Mar Bonet o Ovidi Montllor, que amb un fort component d’autoria, ha mantingut la música d’arrel tradicional com a referent. I, per últim, una renovació i creació d’una oferta musical de qualitat adreçada als nens. Xesco Boix i el grup Ara va de bo van encapçalar aquest moviment.

L’efemèride dels 50 anys del primer concert multitudinari al Parc de la Ciutadella serà una gran oportunitat per coronar els diversos actes que des de l’any passat -que coincidia amb el 30è aniversari del festival de folk Tradicionàrius– han commemorat un moviment que segueix viu.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa