Notícia

Rubí és la capital dels Tres Tombs 2019

La lectura del pregó es farà el 10 de gener i anirà a càrrec de Montserrat Comellas

Tres tombs
El pregó que donarà inici a la temporada dels Tres Tombs 2019 serà el 10 de gener
El pregó que donarà inici a la temporada dels Tres Tombs 2019 serà el 10 de gener

La Federació Catalana dels Tres Tombs ha escollit Rubí com la Capital dels Tres Tombs 2019. Aquesta ciutat del Vallès Occidental aplegarà els actes que donin el tret de sortida i la cloenda d’una de les més destacades tradicions de la pagesia catalana. De fet, el passat 23 de novembre ja es va inaugurar una exposició sobre la festa a El Celler de Rubí i es va presentar la 22a Trobada nacional dels Tres Tombs, que tindrà lloc del 3 al 5 de maig. Aquesta edició dels Tres Tombs canvia la data habitual, ja que normalment se celebra a finals de gener i es trasllada a principis de maig.

El pregó, però, marcarà l’inici de temporada dels Tres Tombs i es llegirà el 10 de gener a El Celler de Rubí. La lectura anirà a càrrec de Montserrat Comellas. En aquesta ocasió, el banderer serà Manel Acebedo i les cordonistes seran Maria Josep Boix i Sandra Martínez. En aquesta edició, és previst que la rua de diumenge sigui més multitudinària, amb la participació d’una norantena de municipis associats de la Federació Catalana dels Tres Tombs. L’inici i final del recorregut tindran lloc a la masia de Can Serra, on també es farà l’esmorzar traginer.

 

Una de les festes més tradicionals de Catalunya

Els Tres Tombs és una de les festes més tradicionals de Catalunya i molt arrelada a Rubí, on l’organitza Societat Sant Antoni Abat des de fa 160 anys. La festivitat de Sant Antoni és el 17 de gener, en plena “Setmana dels Barbuts” (juntament amb Sant Sebastià i Sant Vicenç), que, segons mana la tradició, porten barba perquè és la setmana més freda de l’any.

Antigament, quan l’ofici de traginer estava a ple rendiment, era festa grossa per tots aquells que s’hi dedicaven i calia netejar els guarniments fins a fer-los semblar d’or, guarnir els carros de manera ben original i fer que els animals semblessin els més esplèndids.

La Societat de Sant Antoni Abat de Rubí va ser fundada fa 160 anys i s’ha encarregat des d’aleshores d’organitzar la Festa en honor del Sant Patró. Aquesta activitat ha tingut lloc tots aquests anys, interrompuda només pel parèntesi de la guerra civil. Ha estat una de les entitats de Rubí que ha comptat amb més socis.

Comentaris


No hi ha cap comentari

Comenta aquest article