Tornaveu
2014: un any de centenaris geganters (II).

OLOT: Gegant i Gegantessa, 125 anys
I des de Vic ens traslladem a la capital de la comarca de la Garrotxa, Olot, on només durant la festivitat del Corpus i les Festes del Tura, podem gaudir de la presència dels seus gegants, ja que degut al protocol que tenen no surten cap diada més, ni a la població ni fora de la ciutat. Enguany faran una excepció, però, quan en commemoració del seu 125è aniversari sortiran al carrer, durant els dies 31 de maig i 1 de juny, per a participar a la “XXI Vila Gegantera de les Comarques Gironines”, que tindrà lloc a Olot, moment en que la ciutat serà nomenada “Vila Gegantera 2014”. La trobada, que cada any se celebra en una població diferent, serà la concentració de gegants més destacable de les comarques gironines. Els actuals gegants d’Olot, coneguts com el Gegant i la Gegantessa, són obra dels olotins Miquel Blai (gegant) i Celestí Devesa (gegantessa), i foren estrenats durant la festa de Corpus, el dia 20 de juny de 1889. Les figures van substituir els anteriors gegants, construïts a principi del segle XIX, dels quals encara es conserven els bustos al Museu dels Sants d’Olot. L’any 1980, Olot va estrenar una còpia dels gegants, que com els seus originals van sorgir de la popular empresa olotina L’Art Cristià. Actualment, al Museu dels Sants s’han encetat els treballs de restauració dels caps, mans i els braços de les dues figures originals, on estan duent a terme les tasques de neteja, fixació, consolidació, estucat i retoc. Aquestes activitats són algunes de les que tenen previstes de dur a terme, conjuntament amb una exposició dedicada als gegants que acollirà el Museu dels Sants i que s’inaugurarà per les Festes del Tura.

CARRER VISERTA DE MONISTROL DE MONTSERRAT: Gegants Ramir i Constança, 100 anys
I continuant amb aquest recorregut per les commemoracions centenàries, hem de parlar dels gegants del Carrer Viserta (avui anomenat carrer de Julià Fuchs) de Monistrol de Montserrat, en Ramir i na Constança, que tot just ara fa cent anys arribaren a aquesta població de la comarca del Bages, adquirits pels veïns de l’esmentat carrer a l’empresa barcelonina El Ingenio. El dia de la seva estrena fou el 16 de juny de 1914. De fet els veïns només en varen adquirir els caps, mentre que els cossos de vímet foren fets per un cisteller del poble, i les mans eren uns guants plens de palla, mentre que els vestits també foren fets a Monistrol, a Cal Sucre. Aquestes gegants han restat sempre en actiu, exceptuant el període de la guerra civil, fins a l’any 1998, en què el constructor de gegants cardoní Toni Mujal en va realitzar una rèplica, que és la que actualment podem veure passejar pels carrers, i que són tan clavats als originals que per a l’ull del profà resulta difícil de distingir-los-en. Per tal de commemorar aquest centenari, al llarg d’aquest any 2014, els geganters de Monistrol han preparat diversos esdeveniments. Els primers tindran lloc el 15 de maig, amb la inauguració d’una exposició i l’estrena de la restauració, el nou vestuari i el ball propi dels gegants vells del carrer Viserta, mentre que el 12 de juliol, i dins dels actes de les “Festes del Carrer Viserta”, es durà a a terme una trobada de gegants centenaris, per a finalitzar el 25 d’octubre amb una exposició retrospectiva de la celebració de l’any del centenari, coincidint amb la Fira de la Coca i el Mató.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Joan Pozo i Marcet a març 27, 2014 | 22:20
    Joan Pozo i Marcet març 27, 2014 | 22:20
    M'ha sigut una gran sorpresa el veure juntes en aquest article les dues parelles de gegants que més m'han marcat com a geganter. Moltes felicitats Als Gegants d'Olot i als de Viserta! Un petit incís, l'estrena de vestuari, restauració i ball propi dels gegants a Monistrol és el 15 de juny. Animo a qui ho llegeixi que hi assisteixi, us esperem a Monistrol pel centenari dels Gegants de Viserta!
  2. Icona del comentari de: Adán Perea a maig 01, 2014 | 23:15
    Adán Perea maig 01, 2014 | 23:15
    Des d'aquí vull deixar una de les centenars de felicitacions que faré als Gegants de la meva ciutat, Olot. Estic ben content de que s'hagi aconseguit fer una excepció a l'estricte protocol i puguin sortir, seran uns dies inoblidables. No us oblideu, 31 de maig i 1 de juny!

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa