Tornaveu
1917: el bateig públic de la banda La Lira Ampostina

El 5 de maig de 1917, els ampostins celebraven la Festa del Mercat a la plaça de l’Ajuntament, una celebració que des del 1908 commemorava el títol de ciutat concedit a Amposta a partir del Reial Decret de 19 de maig de l’any 1908, atorgat pel rei Alfons XIII. Aquell dia, la banda La Lira Ampostina oferia el seu primer concert públic, sota la direcció de Francisco Roig i Treig.

“Habían acudido ante la iglesia porque, en ella, se bautizó aquella tarde a un niño, cuyos padrinos eran personas relacionadas con la Sociedad Musical La Lira Ampostina… Los músicos no eran, claro está, muy duchos. Tocaron dos composiciones, “Quinto de montaña” y “Pieza de solos”, en las que casi toda la música eran blancas, negras i corcheas. Los labios y los dedos no daban entonces para más. Pero el público se desgañitaba aplaudiendo y gritando: “¡Bravo, bravo! ¡Que repitan! El público era, en aquel entonces, casi más de media Banda”, recollia el Butlletí d’Amposta a partir d’una entrevista a Agustí Ruiz Tomàs, un dels primers músics de la banda.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Emilio Miralles a febrer 18, 2013 | 13:43
    Emilio Miralles febrer 18, 2013 | 13:43
    Crec que el primer redactat no té en compte el testimoni de la persona citada al segon paràgraf. En tot cas, penso que els ampostins no celebraven la festa del mercat a la plaça tal el 5 de maig, tal com afirma el primer paràgraf, pel fet que aquesta celebració és molt actual i de reclam, netament cultural i turístic. Soc de l'opinió que la sortida de La Lira del 5 de maig, res té a vore amb la commemoració del títol de ciutat, sinó que es tracta d'un acte d'índole més privada tal i com es recull del testimoni del senyor Ruiz.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa