Tornaveu
14+1, una altra versió de la Nova Cançó

El moviment de la Nova Cançó, atès l’entorn en el que va néixer, “no va evolucionar prou des del vessant cultural, va quedar massa forçat per la política i allò era molt més que política, però per això la gent recorda els temes més significats, ‘Diguem no’, ‘L’estaca’ o com a molt ‘Noia de porcellana’. Era lògic que als anys setanta fos així, però el que passa és que hi ha molta obra de molta gent que ha quedat allà, deixada de la mà de Déu i que no ha evolucionat”, assegura en Bernat Capell, periodista i guitarrista, que ha dirigit la gravació del disc 14+1 Revisem la Nova Canço (Discmedi). Es tracta d’una posada al dia d’aquell moviment, però sobretot del reconeixement i la valorització d’una sèrie de temes d’aquell moviment musical que no van ser tan populars.

El grup 4 jutges, 4 gats, integrat per Jordi Pujols (piano); Bernat Capell (veu i guitarra); Cristina Aguilella (baix); Luis Garcia (veu); Pau Bombardó (bateria i percussió); Jordi Mujal (veu i percussió), i Loida Baró (veu), interpreta en aquest disc una quinzena de títols, la majoria dels quals han romàs en silenci totes aquestes dècades. Cançons com ‘Marta’ de Joan Manuel Serrat, ‘Per un tros del teu cos’ de Lluís Llach, ‘Ratolinet’ d’Isidor Marí i ‘Palabras para Julia’ de José Agustín Goytisolo i Paco Ibañez són alguns dels temes versionats per 4jutges, 4 gats.

Com explica Capell, “tota aquella gent va fer una feinada que seria una llàstima que quedés allà, i per això vam pensar de posar-les una mica al dia, a veure què passa. I per això mateix ens diem 4Jutges 4Gats, perquè Els 4 Gats era un dels grups que agafava cançons internacionals i les adaptava al català”. A parer del director del grup, “no pot ser que la música popular catalana sigui només ‘el ball de la civada’ o ‘la santa espina’, que està molt bé, però hi ha cançons d’aquella època que també n’haurien de formar part”.

La gira de concerts ja ha començat, i s’allargarà durant l’estiu en diverses poblacions de Catalunya. L’entrada als concerts serà una aportació solidària i voluntària de 5€, una part de la qual es destina al projecte social i sanitari 501 Habitació Hospitalària, amb l’Institut Guttmann o l’Hospital de Sant Pau. I la feina no s’acaba aquí, el grup ja prepara un segon disc amb nou repertori.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: FRANK DUBÉ a juny 14, 2013 | 14:12
    FRANK DUBÉ juny 14, 2013 | 14:12
    Sr.Capell: Us convidaré amb molt de gust a la conferència que he de fer al Reial Cercle Artístc de Barcelona el Setembre vinent tractant el tema de la cançó cantada en català. Moltes gràcies F.Dubé 670010308
  2. Icona del comentari de: Jaume Pérez Camps a juny 20, 2013 | 11:12
    Jaume Pérez Camps juny 20, 2013 | 11:12
    Hola Jo no estaria tan segur que els títols, aquí expressats, estiguin tan oblidats. Potser és una apreciació meva. Però jo els recordo i escolto salutacions Jaume Pérez

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa