Tornaveu
Un entusiasta recorregut per la música tradicional basca al C.A.T.

Juan Mari Beltran és un d’aquells músics en què feliçment conflueixen la figura de l’investigador, la del compositor, la del professor de música, la de l’home multiinstrumentista, la del productor i promotor cultural, però per damunt de tot contagia vitalitat i amor per la música en general, i en concret, per la diversitat d’instruments del folklore popular basc. Ha destacat en el domini d’instruments com la txalaparta, el txistu, la alboka, entre d’altres. Tots aquests instruments, i més, molts més, es podran gaudir en el concert Paseos por la música popular vasca, del proper dijous 24 de novembre a les 21.30h al Centre Artesà Tradionàrius (Plaça d’Anna Frank, s/n, del barri de Gràcia). Atenció: els lectors de Tornaveu gaudiran de descompte d’un 60%.

Beltran oferirà part del repertori del seu últim disc d’estudi Host-Larretam (2014), acompanyat per dos grans músics com Ander Barrenetxea i Errege Belda. El repertori del concert combinarà cançons populars i composicions pròpies que tenen com a pilar fonamental la riquesa de la música popular basca. “Aquestes instrumentacions t’uneixen a la terra, hi ha qui diu que li aporten un sabor antic, res més allunyat de la realitat, per mi aquesta música és moderna i plena de vida, el seu ritme et cenyeix a la terra”, explica Beltran mentre és enxampat dins l’estudi de gravació d’un llibre-cd sobre les danses populars del Vall de Larraun (Navarra).

Al llarg d’una llarga carrera, el músic ha estat pioner en introduir les sonoritats de la pedra en la txalaparta, instrument de percussió que consisteix en diverses planxes de fusta i acer que són percudides pels dos pals que duu cadascun dels dos txalapartaris que el fan sonar. “Em trobo amb persones de trenta anys que es pensen que la txalaparta sempre ha inclòs les planxes de pedra”, exposa Beltran, i així escenifica el perquè quan parla de música popular, ell parla de música moderna, de música que continua emocionant.

I més si aquestes sonoritats es transmeten amb l’entusiasme de Bertran, que a més dirigeix un centre de documentació musical a Oiarzún, un poble de Guipúscua, on recopila instruments de la música tradicional basca, i que posa en contacte amb altres instruments d’arreu.

Descompte pels lectors de Tornaveu

El concert del C.A.T, del dijous 24 de novembre a les 21:30h, s’emmarca dins el Festival Euskal Herria Sona (19è Festival de Música Basca a Barcelona), i els lectors de Tornaveu (és a dir qualsevol persona que en aquest moment tingui al davant dels seus ulls aquest article) podran gaudir un descompte del 60% a través del codi de descompte 241116 per la compra d’entrades a la web d’Entradium.

Podeu accedir a l’enllaç directe per a la compra anticipada, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa