És un art que requereix habilitat, rapidesa de pensament i un coneixement profund de la llengua i la mètrica. La cançó improvisada és un element de gairebé totes les cultures del món, molt arrelada al País Basc –els bertsolaris són tota una institució social-, però també ha arrelat als Països Catalans. Des de fa uns anys s’organitzen cicles de cançó improvisada, i aquest cap de setmana tindrem l’oportunitat de veure aquest autèntic espectacle de la paraula a Barcelona. La ciutat acull divendres 6 i dissabte 7 una trobada internacional en què participaran cantants i músics de tots els Països Catalans, bertsolaris del País Basc i versadores de les Illes Canàries. Seran dos dies de recitals, vermuts glosats i taules rodones a Badalona, Sant Andreu i el Centre Artesà Tradicionàrius de Gràcia.
La trobada arrencarà divendres al Teatre Blas de Infante de Badalona amb un combat de cançó improvisada. El moderarà Ainhoa Aranburu, que anirà presentant un seguit de reptes als participants a partir de situacions, reals o absurdes, que permetran el lluïment dels glosadors. Per la part basca hi haurà els bertsolaris Beñat Gaztelumendi i Miren Amuriza, de les Canàries José Yeray Rodríguez Quintana i Lydia Esther i representant els territoris de parla catalana Mireia Mena i Farriol Macip.
El combat de glosa es repetirà l’endemà a l’Ateneu Harmonia del barri de Sant Andreu. Abans però, els glosadors hauran escalfat motors en un col·loqui al Centre Artesà Tradicionàrius sobre l’art de la cançó improvisada. La taula rodona, que servirà per a conèixer a fons la tradició oral del País Basc, de Catalunya i de les Canàries, acabarà amb un vermut glosat ple de nyacres, garrotins i versos.
La Trobada de Cançó Improvisada és un projecte cultural ideat per l’associació basca Mintzola Fundazioa, que té com a objectiu fomentar la investigació del treball dels bertsolaris i crear lligams amb altres manifestacions de cultura oral. A banda de la col·laboració institucional dels ajuntaments de Barcelona i Badalona, també compta amb la complicitat de l’entitat cultural catalana Cor de Carxofa, una associació de foment del glosat que treballa per a la recuperació, promoció i difusió del glosat en català, entès com a gènere poètic i musical i que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia.