Tornaveu
Sabor de Gràcia, Ballaveu i Joan Garriga, els guardonats en les categories folk dels Premis Enderrock

Els premis Enderrock tenen una trentena de guardons, entre els quals n’hi ha tres per a la categoria de folk. Enguany la millor cançó de folk ha estat per al grup d’Olesa de Montserrat Ballaveu, amb Dalt del cotxe, un dos, rat. Aquesta cançó forma part d’un repertori basat en el cançoner popular i tradicional català però passat pel sedàs de la seva particular proposta de ball, amb el repte de tenir la veu com a únic instrument melòdic. L’ambiciós i original treball d’arranjament de veus i percussions, que li confereix una sonoritat orgànica i natural, fa que la cançó i el disc siguin igualment apte tant per a ball com per a concert. Ballaveu es va imposar a una desena de cançons que també aspiraven al guardó.

La votació popular ha reconegut 25 anys (Discmedi), del grup Sabor de Gràcia, com a millor disc en la categoria folk. Sicus Carbonell i el seu grup han vist reconeguda la seva trajectòria musical de més de vint-i-cinc anys, i de fet, era la primera vegada que estaven nominats en aquests guardons. Compartien nominació amb Balkan Paradise Orchestra amb el disc Odissea i Roba Estesa amb l’àlbum Dolors. Quan en vint-i-sis anys de carrera mai hem estat nominats als Premis Enderrock i que aquest any que és el primer que som finalistes te l’emportis… i més en el Dia Internacional del Poble Gitano… són molts sentiments. És un premi a la nostra trajectòria, són molts anys picant pedra perquè ningú ens ha regalat res”, va dir Sicus Carbonell en l’entrega dels guardons. A més, el grup valora el fet que el premi el concedeixi el públic i no la crítica: “Això vol dir que hi ha un públic que li encanta la rumba catalana, que li agrada Sabor de Gràcia, que és fidel a Sabor de Gràcia, no només gitano sinó també gent no gitana. El premi per votació popular té molt més mèrit perquè la música és universal, però la rumba té un públic que és minoritari i ahir es va demostrar que no és un públic minoritari”.

Finalment, la crítica musical ha premiat el treball El ball i el plany, de Joan Garriga. Fidel a la seva trajectòria professional, el músic garriguenc, líder de Dusminguet i La Troba Kung-Fú segueix apostant per la barreja de gènere i el mestissatge musical.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa