Tornaveu
Es publiquen les ponències dels Col·loquis del Flabiol 2022

Dinamarca, Alemanya, Bèlgica, França, Gran Bretanya, Navarra, Països Baixos, Catalunya, Galícia i Lisboa, són territoris històricament relacionats amb el flabiol, un instrument que ara és indissociable del món del a sardana, però que originàriament va ser adaptat per a la formació de cobla en una forma menys evolucionada. Aquest instrument és objecte de recerca històrica a arreu, i per exemple, se sap que es va acoblar amb el tamborí més tardanament, al segle XIII.

Al voltant d’aquest instrument, l’Ajuntament d’Arbúcies -que acull la festa del Flabiol- organitza els Col·loquis del Flabiol des de fa 22 edicions. I fruit dels debats generats i les ponències, plasma en un document en format de llibre aquesta informació per tal que pugui se accessible per a tothom qui estigui interessat en aquest instrument. I ara s’acaba de publicar el volum Col·loquis del flabiol 2022 (ed. Comissió de la Festa del Flabiol (ed.).

El volum publicat amb les ponències dels Col·loquis del Flabiol 2022

Ponències d’experts

Aquesta publicació és el recull de les comunicacions presentades als 22ens Col·loquis del Flabiol l’any 2021, en què hi col·labora el grup de recerca Les Músiques en les Societats Contemporànies (MUSC) de la UAB. Hi trobareu les següents comunicacions:

– Comissió Festa del Flabiol “en record de Jeremy Montagu”

– Rafel Mitjans i Teresa Soler “Genealogia del bombo dels flabiolaires catalans”

– Edmon Ribatallada “Sabadell 1592, Joanet 1704, Arbúcies 1916. tres petites històries de flabiolaires”

– Àngel Vallverdú “Andreu Comajuncosas Pla, flabiolaire del ball de bastons de Gelida”

-Pere Jordà-Manaut “Primer facsímil d’un flabiol d’Arbúcies: el Pops nº II”

– Nil Rider “Lo tamborion (…) refilant a la plassa de Badalona. Presència de flabiolaires entre els segles XVIII i XXI”

–  Rafel Mitjans i Teresa Soler “Presentació del llibre Les cobles de flabiolaires a dues mans. 1860-1960: un segle de músiques populars del Maresme i el Vallès”

– Àngel Vallverdú “exòtic a casa? Els flabiol i la comparsa de Gegants de la Ciutat de Barcelona. Una continuïtat paradoxal”

– Kepa Pinedo “El baile público con txistu en la llanada oriental de Álava (Agurain, Araia y Zalduondo)”

Podeu accedir als Col·loquis del Flabiol anteriors fent clic aquí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa