Tornaveu
‘Mediterrània amb veu de dona’, l’eclosió femenina al món de la música

Quin és el rol femení en la transmissió de la cultura popular? Som conscients de la riquesa i la qualitat de les propostes amb veu de dona? Quants repertoris romanen ocults perquè no han tingut la projecció que haurien tingut si fossin veus masculines? Aquestes i moltes altres preguntes es respondran a les 13enes Trobades de Música Mediterrània Mediterrània amb veu de dona que tindran lloc de l’11 al 14 d’abril a Torroella de Montgrí, organitzades pel Museu de la Mediterrània. Però no només es tracta de relatar el paper de les dones com a servadores d’espais musicals concrets i, en alguns casos, gairebé privats, de la cultura popular. “Volem oferir-vos el mestratge de dones instrumentistes que s’introdueixen en territoris musicals on fins fa molt poc el domini era absolutament masculí. I també volem donar rellevància a alguns dels molts projectes actuals o recents amb protagonisme femení, en un procés d’eclosió lenta però sostinguda de la presència de la dona creadora en l’escena del país”, explica l’organització.

Les Trobades de Música Mediterrània ofereixen la possibilitat de formar-se a partir de nou tallers distribuïts en píndoles de dues hores cada un el dissabte 14 d’abril. Tres tallers de cants, entre els quals, un de cançons de les saladores de peix de l’Escala. Tres tallers d’instruments on destaquem un taller de panaderes (percussions ibèriques que tenen origen en les mans femenines), i finalment, tres tallers de dansa amb representació de Grècia, Sardenya i Mallorca. Però a més, hi ha una pila d’activitats obertes a tots els públics, participatives i amb la voluntat d’acostar la cultura popular i tradicional de la Mediterrània a la societat. Aquest any hi haurà la novetat d’una Trobada de Contes de la Mediterrània organitzada amb alumnes de l’Institut Montgrí i de l’Oficina de Català de Torroella. Un taller de cançons de bressol i falda organitzat conjuntament amb la Biblioteca Pere Blasi i un Sopar de Cantadors al bar la Sala, dinamitzat pel músic Ramon Manent.

L’escriptora Bel Olid serà l’encarregada de fer la conferència inaugural, i dissabte 14, a la plaça de la Vila, els visitants podran gaudir d’un mercat mediterrani de cultura popular i tradicional, dinamitzat amb l’espectacle familiar De mi a sol, amb Guida Sellarès, cercavila amb Els flabiolaires de Torroella i ball mallorquí i menorquí amb Es Gall de Sa Pastera. Tampoc no hi faltaran els concerts: el grup sard de polifonia Actores Alidos (divendres 13 d’abril, a La Sala) i la catalana Clara Peya (dissabte 14 d’abril, Auditori Espai Ter).

Podeu consultar en aquest enllaç tota la programació

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa