Tornaveu
L’ofici d’artesà i les fibres vegetals es concentren a Mas de Barberans

És considerada una de les fires monogràfiques més singulars de tot Catalunya. Es tracta de la Fira de les Fibres Vegetals de Mas de Barberans, durant la qual els carrers d’aquesta vila de la comarca del Montsià s’omplen de persones vingudes d’arreu del món que fan del treball amb les fibres vegetals un autèntic festival del saber fer en diferents modalitats: tradicional, artístic i de disseny. Organitzada per l’Ajuntament del Mas de Barberans i el Centre de Desenvolupament Rural Museu de la Pauma, arriba al seu vintè aniversari enguany, i se celebrarà del 5 al 6 d’agost. En aquesta fira prenen protagonisme materials com el jonc, la canya, l’espart, la pauma, el bambú, l’olivera, el cànem, el vímet, la bova, el lli i l’esbarzer, entre d’altres. També hi ha programades demostracions artesanals, tallers de fibres per
a la canalla i adults, visites guiades, concursos, exposicions, activitats musicals i gastronòmiques a l’aire lliure. Si hi posem xifres, parlem de 35 en total, que aplegaran prop de 45 artesans i artesanes de les fibres vegetals d’arreu de Catalunya i l’Estat, però també amb presència internacional amb artesanes provinents de Bèlgica, Finlàndia, Suècia i França.

Elaborar una peça, tot un espectacle visual

En aquesta edició s’han incorporat demostracions tècniques per fer més visible i accessible l’ofici artesà. Seran petits espectacles visuals que el públic podrà gaudir assegut, on podrà observar el procés d’elaboració d’una peça: des de la preparació del material fins als retocs finals. La iniciativa està apadrinada per l’Associació Catalana de Cistellers i Cistelleres de Catalunya. Hi intervindran els artesans Mònica Guilera, Tim Johnson, Joan Farré, Aleix Grifoll, Paco Trepat, Javi Bellés de l’Assocació l’Espardenya de Villores (Castelló) i Maria Teresa Miñana.

Mas de Barberans acull diverses activitats relacionades amb les fibres vegetals
Mas de Barberans acull diverses activitats relacionades amb les fibres vegetals

L’espart enguany tindrà un protagonisme especial, ja que coincidint amb l’exposició Espart, disseny rural, participaran en la fira diversos artesans i col·lectius presents a l’exposició, entre ells la Universitat Popular d’Albacete. Però la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals també acull per primera vegada dos projectes col·lectius: el projecte de recuperació de l’espardenya de Villores (Castelló), i el grup del Jesús Pobre de Dènia, tot un referent de l’artesania de la pauma per la seva proximitat a Gata de Gorgos, el poble de la Marina Alta on l’artesania de la pauma té una llarga tradició.

Formació al Fibrescampus

Abans de la fira comença el Fibrescampus, amb sis cursos monogràfics, dos dels quals dedicats exclusivament a la pauma. El tret de sortida del Fibrescampus serà el dissabte 29 de juliol amb un curs a càrrec d’Antonio Rodríguez, un dels màxims experts a nivell estatal de l’artesania de la pauma; i finalitzarà amb les artesanes d’Art Pauma que del 7 al 9 d’agost ensenyaran a fer un cabàs de piscina. Entremig hi haurà dos cursos amb escorça de bedoll a càrrec de les artesanes escandinaves Anelma Savolainen i Emma Dahlqvist; i dos més amb espart a càrrec de Simone Simons i José Fajardo de la Universidad Popular d’Albacete.

D’altra banda, el Museu de la Pauma estarà obert coincidint amb l’horari de fira i hi haurà una visita guiada a l’exposició Espart, disseny rural. Podeu fer les inscripcions aquí. També es podrà gaudir de l’exposició Les mans i el cos de l’ofici de l’associació cultural Última vertebra, amb els fotògrafs Marta Ribes i Oriol Segon, un recull de 35 fotografies que exploren la bellesa dels gestos de l’ofici artesà; i l’actuació d’Arnau Casanoves inclosa dins el cicle Ebre, Música & Patrimoni que impulsa el Consorci del Museu de les Terres de l’Ebre: Silva loquens o bosc parlant, una composició de llums i sons minimalista feta a partir dels impulsos elèctrics dels margallons de Mas de Barberans.  

Més notícies
Imatge d'un cistell tradicional de Bèlgica

El tractament de la fusta de castanyer i del vímet, a la 7a edició del Fibrescampus

Notícia: El tractament de la fusta de castanyer i del vímet, a la 7a edició del Fibrescampus
Comparteix
Se celebrarà a Mas de Barberans entre el 29 de juliol i l'1 d'agost

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa