Els grups Sa Lup, Sorguen, Verge de Sosa, Autèntics i Genuins i Trèvol actuaran els dies 6 i 7 d’octubre a l’onzena edició de l’Humus Mediterrani, la secció off de Fira Mediterrània de Manresa dedicada a la música d’arrel tradicional i ball folk. Els cinc grups han estat escollits d’entre una dotzena de propostes que van arribar al certamen. Tres concerts es faran a la plaça Sant Domènec, que es consolida com a espai de ball folk, i els altres dos a l’Espai Òmnium.
L’Humus s’adreça a grups emergents que volen fer el seu primer pas cap a la professionalització, i vol ser una oportunitat per acompanyar els artistes i introduir-los al mercat, segons va explicar el director artístic de la Mediterrània, Jordi Fosas.
Enguany, la proposta –impulsada per D’arrel i amb la col·laboració de la Fira– consolida l’escenari de la plaça Sant Domènec com a espai de ball. Allà es ballaran tres de les cinc propostes el primer dia a plaça, connectant amb el moviment de cultura popular participativa, al carrer, i les altres dues s’han programat per l’endemà, dia 7, a l’Espai Òmnium.
Cinc propostes musicals
El grup Sa Lup, format pel gironí Martí Valero i la menorquina Núria Camps, serà l’encarregat d’inaugurar la secció, el divendres 6 a les 21 hores. Nascut durant el confinament i amb només un any de trajectòria sobre els escenaris, convidaran a un ball íntim que farà viatjar des de l’aire prim dels Andes fins a l’escalfor de la sorra d’una platja deserta.
Sorguen és un trio nascut a l’empara de la Trobada d’Acordionistes d’Arsèguel. Inspirada per melodies folk, incorpora unes bones estones d’experiment, espurnes d’improvisació, engrunes celtes i partícules de jazz.
La nit del divendres (23.30 h) acabarà amb l’actuació dels badalonins Verge de Sosa, un grup molt jove (2022) però que aquest 2023 ja van guanyar el concurs Robert Pellicer de ball folk de Girona. La seva és una proposta de música tradicional ballable amb influències com el jazz.
El dissabte l’Humus es trasllada a l’Espai Òmnium amb una sessió doble. Primer serà el torn d’Autèntics i Genuïns, una formació gironina que acosta la música tradicional catalana –des d’havaneres, sardanes, l’obra de Llach o La Trinca– al jazz de Nova Orleans.
Tancarà el cicle el grup Trèvol, sorgit de l’ESMUC el 2023 i a partir de les Colònies per a Joves Intèrprets Folk del Pirineu. La seva proposta de la música folk i d’arrel, i d’altra banda, del jazz, el reggae o l’skà, buscant una nova sonoritat que combina instruments tradicionals, com el flabiol o la gralla, amb els teclats i sintetitzadors.