Tornaveu
Les cornamuses del món faran ballar Olot del 17 al 21 de maig

Una cabreta inflada com un globus –i també com un sac de gemecs– és la protagonista del cartell del 32è  festival internacional de la Cornamusa d’Olot. Una imatge que vol representar “que enguany el Cornamusam s’infla”: amb més activitats i més diverses, més dies i més pressupost. Així ho ha explicat el seu director, Àlvar Borrell, que aquest matí ha presentat en roda de premsa “la programació més ambiciosa” de totes les que s’han fet, amb una vintena d’activitats, concerts, cercaviles, sessions de ball i presentacions. La cita també recupera el concurs de composició i el ball folk, i estrena una col·laboració amb la Fira Mediterrània.

Àlvar Borrell ha assegurat que enguany el festival “tindrà més cornamuses que mai”. Es podran sentir els sons del sac de gemecs del Principat, però també els dels seus parents des del Mediterrani a l’Atlàntic: xeremies de les Illes Balears, la gaita de boto gallega, Uilleann pipes d’Irlanda i Highland pipes d’Escòcia, la zampogna italiana i el tulum turc.

El cartell ha programat vuit grup, en sis concerts i una sessió de ball. Als escenaris de la plaça Puig del Roser i de la plaça de Braus pujaran el català Ricard Ros -amb el seu projecte en solitari ROS, que barreja tradició i electrònica, els mallorquins Do Natural, Ribagorza canta i els escocesos RURA, que tornen al festival per presentar Dusk Moon la nit del dissabte. Juntament amb aquestes formacions que tenen la cornamusa com a instrument integrat, també estaran altres noms que l’han incorporat per a l’ocasió i experimenten amb l’instrument, com El Pony Pisador, Betzuca, Xuriach i La Gravetat de Coulomb.

Descoberta del cartell del 32è Cornamusam

40 anys de la recuperació del sac de gemecs

Fa quatre dècades algú va tenir la idea feliç i agosarada de recuperar un instrument tradicional que s’havia perdut a Catalunya: el sac de gemecs. El festival se suma a la celebració que va encetar el 25 de març el Festival Tradicionàrius amb dues propostes. La primera és la recuperació del concurs de composició per a sac de gemecs Premi Ratafia Russet, després d’un parèntesi de vuit anys. La segona, Mediterranean Bagpipes Company, una coproducció amb la Fira Mediterrània de Manresa que vol “vestir ponts entre tres tradicions” Catalunya, Turquia i Itàlia. El projecte, que reunirà els músics Francesc Sans, Filiz Ilkay i Christian di Fiore, es presentarà diumenge al migdia a la plaça Puig del Roser, i es continuarà treballant fins al mes d’octubre, quan es podrà veure “ja acabat i llest per presentar-se arreu”, a la Fira Mediterrània.

Propostes participatives

Un dels plats forts tornarà a ser la Cercavila de la Cabreta, dissabte a les 18h. Sortirà des de la plaça Puig del Roser (convertida en la plaça Cornamusam, amb gastroteques, una zona chill-out, i jocs tradicionals) per recórrer els carrers del centre d’Olot, amb parada a plaça Rector Ferrer per fer ballar la Cabreta i acabar en el mateix punt. Tots es músics estan convidats a unir-se a la  Cobla Espontània

Altres activitats participatives, també hi ha tallers i presentacions, el concert de l’Àrea de Música Tradicional de l’Escola Municipal de Música d’Olot, cercavila “Posi-me’n tres quartans” amb Atzavara i Xò fred no val rè!, o  la sessió de CornamuJAM, que tancarà la programació el dissabte a la nit.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa