La Fundació Carulla publica anualment el llibre Nadala, dedicat a un aspecte rellevant de la cultura catalana. Enguany posa el focus en la commemoració del Tricentenari (1714-2014) i proposa un viatge pels moments claus de la història de Catalunya. El treball, coordinat per Josep Maria Muñoz i redactat per catedràtics, professors i investigadors especialitzats en història moderna i contemporània, dret constitucional, literatura i sociologia, tracta en diversos capítols aspectes com
el significat de la derrota de l’11 de Setembre de 1714; la participació al projecte espanyol el 1814; la manera de poder ser català en el 1864; la història de la Mancomunitat de Catalunya; l’experiència dels ‘altres catalans’ de 1964 i, finalment, l’escenari polític actual de transició d’autonomia a sobirania.
En el primer capítol, Joaquim Albareda para atenció a la total presa de consciència que tant els coetanis i les generacions posteriors van tenir sobre l’abast de la desfeta de 1714, sobre com, a mesura que passaven les dècades, gràcies al desenvolupament econòmic, els catalans es van anar acomodant al règim borbònic. Xavier Arbós se centra en la reacció catalana a la Constitució de Cadis, la qual representava la formació del sentiment de pertinença a la nació espanyola.
Per la seva banda, Josep M. Domingo remarca com el tall cronològic del 1864 mostra testimonis tant de la capacitat universalista del discurs renaixentista com de les tensions i de les contestacions que suscita. Borja de Riquer se centra en els plans de la Mancomunitat, que pretenien articular millor el país. Andreu Domingo s’ocupa del sector sociològic, més concretament del migratori, a Catalunya el 1964, tant de les dades històriques com de les reaccions que aquests fets provocaren entre els catalans. Finalment, Joan B. Culla estudia l’actualitat del 2014, marcada per la possibilitat de posar en pràctica el dret a decidir, resultat d’una dècada de decepcions.
A últim apartat, el llibre inclou una memòria de les activitats dutes a terme enguany per la Fundació Lluís Carulla, des de l’atorgament de premis com ara els Baldiri Reixac i els Francesc Candel, fins a les activitats del Museu de la Vida Rural i les publicacions de l’Editorial Barcino.
La Nadala 2014 està disponible en paper a través del web de la Fundació: