Tornaveu
La cançó improvisada arrela: Escola d’Estiu de Glosa d’Espolla

És un art que requereix habilitat, rapidesa de pensament i un coneixement profund de la llengua i la mètrica. La cançó improvisada, la glosa, és un element que forma part de gairebé totes les cultures del món, molt arrelada a Euskal Herria –els bertsolaris són tota una institució social-, però que també pren força als Països Catalans. Diverses entitats arreu del país organitzen competicions, cursos i formacions de tota mena. I a Espolla ja encaren la setena edició de l’Escola d’Estiu de Glosa, que tindrà lloc entre el 10 i el 14 de juliol. Entesa com a gènere poètic i musical i que consisteix a improvisar versos sobre una determinada melodia, l’Escola proposa descobrir les virtuts d’aquest art, amb una gran força lúdica, comunicativa i social. Organitza aquesta activitat l’entitat Cor de Carxofa, Associació de foment del glosat, que té per missió la transmissió, l’ensenyament, la recerca i la divulgació d’aquest art.

L’entitat considera que la introducció de la cançó improvisada al món educatiu remarca el seu alt potencial pedagògic, i avança any rere any pel teixit d’escoles del país. És un recurs per millorar la competència comunicativa oral, l’aprenentatge musical, la creació, la participació, la

seguretat personal i la cohesió social i de grup. És també un element d’arrelament al país, a la llengua i a la seva cultura. És festiva i participativa i, en aquest sentit, ajuda a viure la festa en l’entorn escolar d’una manera inclusiva i desimbolta mitjançant una eina de creació i lúdica. Aquest aspecte lúdic és el que permet que els joves se sentin atrets per una activitat aparentment tradicional.

A qui s’adreça l’Escola d’Estiu de Glossa? Bàsicament, als adults, des dels aspirants a glosadors i glosadores, passant persones que vulguin organitzar activitats relacionades amb la glosa, fins a qualsevol persona adulta que se senti atreta per aquesta forma de creació artística que té aquest alt component social i lúdic. L’Escola d’Estiu de Glosa ofereix la formació organitzada en diversos itineraris per tal de donar resposta a totes les necessitats dels alumnes, amb perfils molt diversos.

L’Escola “és una combinació de tallers, sessions en format xerrada, sessions de formació interactiva i espais de pràctica directa conduïts per professorat de gran vàlua, professionalitat i prestigi d’arreu dels Països Catalans”, explica l’organització. La setena Escola d’Estiu de Glosa coincideix amb la 16a Trobada de Cantadors d’Espolla, la qual cosa permet una formació intensiva i una cloenda, amb l’opció de participar en la «Glosa de vins» i en les fases eliminatòries de Trobada de Cantadors per elegir el Rei o Reina de les Nyacres.

Podeu consultar tot el programa i els professors que impartiran els cursos, fent clic aquí.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa