El cap de setmana del 15 i 16 d’octubre el Centre Artesa Tradicionàrius acull la sessió Regueifes i Corandes, un intercanvi entre la cultura gallega i la catalana a través de les seves cançons improvisades, que omplirà els dos dies de tallers, concerts i xerrades.
Molt probablement els sonin les corrandes, un gènere popular de cançó improvisada conreat per músics com Jaume Arnella, o el grup Els Esquirols, fins i tot el grup de pop Manel va dedicar en el seu primer disc una cançó, Corrandes de la parella estable, que si bé no té lletra improvisada, descansa sobre l’estructura habitual de les corrandes, a base de quartetes, és a dir, estrofes de quatre versos de 8 o menys síl·labes.
Probablement però, els sonin menys les regueifes gallegues, el gènere de cançó popular de Galícia i que és molt similiar a les corrandes, per la seva estructura mètrica, com per l’humor que exhibeixen en les composicions improvisades, on reparteixen a tort i a dret entre les autoritats, els costums, i altres temes que, pel fet de ser lletres improvisades, es poden adaptar en l’actualitat. A diferència d’altres punts del territori de l’Estat on també es desenvolupa la cançó improvisada, com és el cas del País Basc, les regueifes i corrandes tenen en la música un altre nexe d’unió, ja que “no es poden entendre aquestes cançons sense la música, no es tracta només de cantar improvisadament sinó aconseguir que la música i la lletra s’adaptin, motiu pel qual molts dels improvisadors són també músics”, explica Anaís Falcó, improvisadora del grup Corrandes són Corrandes i membre de la comissió organitzadora de la sessió.
Així doncs, gràcies a l’impuls de l’Assemblea Cultural Galega de Barcelona, el Centre Artesa Tradicionàrius (CAT) i Corrandes són Corrandes el cap de setmana del 15 i 16 d’octubre es durà a terme un plegat d’activitats que ens aproparan a la cultura gallega. Dissabte serà el dia amb més propostes, des d’un curiós taller d’instruments gallecs pobres, és a dir, aquells que empren culleres, castanyoles, ossets, per extreure melodies, de 10.30h a 12h, així com un taller de regueifa, de 12.30h a 13:30h, o un de corrandes, de 17h a 18:30, que acabarà amb un concert a càrrec del grup català i dels improvisadors gallers Bieito Lobariñas i Josiño da Teixeira, entre d’altres activitats. Diumenge hi haurà un taller familiar de canço i instruments pobres, de 11h a 13h, seguit d’un vermut musical a càrrec de la Foliada Intercultural Aberta (FIA).
Regeuifes i Corrandes és una nova aposta del C.A.T. (Pl. d’Anna Frank s/n, del barri de Gràcia) i de la resta d’organitzadors per reivindicar les llengües pròpies i la seva normalització a la presència en l’art, tradició i escenaris contemporanis. A més, gallec i català són dues llengües properes que demostren que si hi ha voluntat, la comunicació sempre és possible.
Més informació a la web del C.A.T, fent clic aquí.