Tornaveu
Ha mort Jordi Fàbregas, referent de la música d’arrel catalana

La llista de projectes impulsats per Fàbregas en la promoció de la música tradicional és molt extensa. Un currículum en el qual destaca l’impuls del Festival Tradicionàrius (1988), que ha dirigit durant trenta-tres edicions; la formació del grup Els Ministrils del Camí Ral, responsable d’interpretar cada any les melodies del Seguici Popular de Barcelona; la creació de nombrosos grups folks (Coses, l’Harmonia Blava, La Murga, El Pont d’Arcalís…); i el lideratge en la programació musical del Centre Artesà Tradicionàrius, des d’on va reivindicar unes condicions de treball dignes pels músics professionals. En resum: un activisme cultural que va desenvolupar a peu de carrer, sobre les taules dels escenaris, i també picant pedra davant la pantalla d’un ordinador per aconseguir que la música d’arrel guanyés visibilitat i prestigi.

Per aconseguir-ho, Fàbregas sempre va defensar la innovació constant de la música tradicional. Una mostra d’aquesta filosofia fons és el disc L’Almanac (1981), del grup La Murga, reconegut com una pas endavant en la dignificació de la música tradicional i l’atreviment del folk català per experimentar nous camins creatius. Amb motiu del 40è aniversari del llançament del compacte, estava previst que els integrants del grup inauguressin la 34a edició del Tradicionàrius el 15 de gener. Com a màxim responsable del festival, Fàbregas també va promoure la incorporació de les noves sonoritats a la música d’arrel. Projectes musicals recents, com Electrogralla o la reinterpretació de cançons de Jaume Arnella per part del grup de punk Fetus, són possibles gràcies a l’obertura que músics com en Jordi Fàbregas van propulsar des de finals dels anys setanta.

Les manifestacions de condol a les xarxes socials han estat immediates. La consellera de Cultura Àngels Ponsa ha manifestat que “som i serem deutores de l’enorme llegat que ens deixa Jordi Fàbregas, com n’és una part molt important del passat, present i (ho serà) el futur del folk al nostre país”. També ha manifestat la seva tristesa la directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Maria Àngels Blasco, que hi havia compartit les darreres inauguracions del Festival Tradicionàrius. Més enllà de l’àmbit cultural, també han volgut tenir un record per Jordi Fàbregas el vicepresident del govern Pere Aragonès i l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau, entre altres autoritats polítiques.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Mateu Fité a gener 26, 2021 | 10:59
    Mateu Fité gener 26, 2021 | 10:59
    Desde L´Ametlla de Merola ens afegim aquet Homenatge a Tot un Referent de la Musica Popular. Jordi et Trobarem a Faltar.Gràcies per tota la feina feta. Una abraçada a la Teva Familia.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa