Fa poques setmanes, a TORNAVEU parlàvem sobre Càntut, una iniciativa que s’ha proposat recuperar les cançons que cantaven els avis gironins. Si viatgem a l’altra punta del país, concretament a les Terres de Ponent, trobarem un conjunt que també vol reintroduir cançons completament oblidades. A “Firam, Firam”, el grup Quartana ha recollit catorze melodies que inundaven els carrers de Lleida durant el segle XVIII. El títol del llibre fa referència al crit de guerra que feien servir els miquelets per combatre l’exèrcit filipista en la Guerra de Successió.
Els arranjaments de les composicions, a càrrec de Jordi Cebolla, han implicat una profunda recerca a la Biblioteca Nacional de Catalunya, la Biblioteca Rousalis de Toulousse i dels llibres d’orgue de la Catedral de Lleida i de Calaf. Cebolla apunta la dificultat de recuperar les cançons populars, atès que la seva transmissió era purament oral i eren molt escasses les oportunitats que es recollien les partitures.
Bona part de les obres han estat extretes de l’obra Manifestación de relevantes aplausos de música, un manuscrit datat en un moment indeterminat del segle XVIII. Totes les cançons es caracteritzen per la seva essència popular: els seus intèrprets han volgut rescatar aquelles melodies que la gent cantava en actes festius, marxes militars, cerimònies i qualsevol altra mostra música allunyada dels centres de poder.
Quartana ha estat convidat en el cicle de concerts Concòrdia, organitzat per l’entitat homònima en col·laboració amb el Consorci del Turó de la Seu Vella de Lleida, perquè interpreti les cançons que s’interpretaran i crearen a la catedral lleidatana. La cita és dissabte 29 d’octubre a les 20:30h. Serà un concert itinerant, que recorrerà la Nau central, el claustre i la porta dels Apòstols de la Seu Vella.
Les cançons de Firam, Firam han estat recollides en els espectacles Imperials cathalanas i El setge de Lleida 1717, que Quartana interpreta en festes populars, representacions històriques, cercaviles i fins i tot seguicis. Les melodies aviat seran recollides i difoses en un disc compacte. Llavors tindrem l’oportunitat d’escoltar sempre que vulguem les marxes, danses, contradanses i minuets que els lleidatans cantaven fa tres-cents anys.