Tornaveu
El Tradicionàrius clou una edició plena de propostes emergents

Una edició amb un nivell altíssim per part tant d’artistes de referència com de la fornada més jove de la música d’arrel, consideren els organitzadors de la 31 edició del Tradicionàrius que celebra la cloenda aquest cap de setmana. En la 31a edició del Festival Tradicionàrius, uns 10.000 espectadors han gaudit dels més de 60 grups de Catalunya, d’arreu de la península i d’altres indrets d’Europa; i de les 50 activitats musicals i culturals programades: concerts homenatge, 9 presentacions de discos, Tradicionàrius al Territori, Folk als Mercats, Les Vespres dels dimecres, concerts amb sold out, nits de ball folk, presentacions de llibre, exposicions, concerts carta blanca, la celebració de la diada de Saint Patrick’s, cercaviles i tallers. Una edició que ha comptat amb més de 50 entitats, institucions i associacions que han donat suport al Festival Tradicionàrius.

El Tradicionàrius ha estat l’aparador de nous projectes i treballs discogràfics, un espai per a les propostes més emergents i pels grups més consolidats amb un nivell musical i de creació molt alt. Actuacions amb registres musicals molt diversos (música balcànica, celta, llatina, sons de cobla, d’arrel, tradicional, tradifolk…) i espectacles molt treballats, amb una posada en escena molt potent i que fa que el sector tingui un llarg camí per endavant, han valorat els organitzadors.

Les últimes activitats que tancaran el Tradicionàrius seran la III Audició de Sardanes de Tirada Lliure amb la Cobla de l’ESMUC dirigida per Marcel Casellas (dimecres 21 de març a les 19 h), Les Vespres dels dimecres (dimecres 21 de març a les 21.30 h); la Festa Final dels Tallers del CAT (dijous 22 de març a les 20 h); i per últim el cercavila amb les Colles de Cultura de Gràcia i el concert de cloenda amb A l’Aire i la BigCat de Música Llatina (divendres 23 de març a les 20.30 h).

Una cloenda del Tradicionàrius amb propostes trencadores

Com cada any, les Colles de Cultura Popular de Gràcia engegaran la nit amb el mític cercavila de la Plaça de la Vila al CAT (20.30 h) amb mostres i lluïments a la Plaça d’Anna Frank. Es comptarà amb la presènncia de: Trabucaires de Gràcia, Geganters de Gràcia, Bastoners de Gràcia, Malsons de la Vella, Escuats de la Malèfica del Coll, La Vella de Gràcia, Drac de Gràcia, La Diabòlica de Gràcia, La Malèfica del Coll, Gaudiamus, Atzeries de la Vella i Castellers de la Vila de Gràcia.El doble concert de cloenda programat per les 22.00 h anirà a càrrec de dos grups de l’escena folk més jove i emergent. Dues propostes trencadores que reinventen el folk des de la cançó i els ritmes llatins.

El grup A l’Aire serà l’encarregat d’obrir la nit amb la presentació del seu primer disc Entre cançons. El treball ofereix aproximació a la cançó d’arrel tradicional passada pel filtre de la seva formació: veu i quartet de saxos. Una proposta que busca una reinterpretació actual i molt personal de cada un dels temes a partir dels nous timbres i sonoritats que ofereix aquest format. Entre els saxofonistes hi trobem músics de clàssica i de jazz que fusionen la música de cambra amb la improvisació, així com les sonoritats característiques d’aquests dos mons cap a la recerca d’un so propi. La veu s’incorpora també de forma ambivalent, ja que combina el paper de “veu cantant” amb la fusió dins del conjunt com un instrument més, desenvolupant la seva versatilitat tímbrica.

La BigCat de Música Llatina serà l’últim grup que actuï a la 31a edició del Tradicionàrius amb la presentació del disc La Sardina Llatina. Un projecte nascut de la voluntat de músics llicenciats a l’Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC) de crear una gran formació instrumental moderna a partir de materials tant universals com propis de la nostra cultura. La BigCat està formada per professionals del món del jazz, la música moderna i d’altres provinents de la cobla i la música tradicional catalana. Tots ells s’han entès per treballar conjuntament amb el mateix llenguatge i estil: la música de fusió llatino-americana. Sota la direcció i obres del pianista i compositor Eduardo Tancredi, la BigCat explora un repertori modern fusionat amb gèneres tradicionals com el joropo veneçolà, el tango argentí, el baiao brasiler, el son montuno cubà o la sardana catalana. A partir d’aquest material sorgeix la complicitat d’una formació compacta amb un so potent, de tímbriques molt peculiars i brillants, amb arranjaments de gran complexitat on també hi ha un gran espai destinat a la creació personal i la improvisació.

I després del Tradicionàrius, Primavera Folk 2018

El CAT, com a centre estable de música folk i tradicional, continua la seva tasca de difusió amb una programació musical en el marc del cicle Primavera Folk 2018. Podrem escoltar les propostes dels grups: CatFolkin i Senyor dels Llamps (13/04), els Hermanos Cubero (20/04), Les Violines (04/05), la Magalí Sare (12/05), Alkinoos Ioannidis (18/05), La Patum al CAT (24/05), la Meritxell Nedderman trio (25/05), Roger Andorrà (26/05), Arianna Savall i Petter Udland (01/06) Falsterbo (22/06), i el 17è cicle de concerts La Taverna del CAT.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa