Tornaveu
El Jotacampus reivindica la cultura segura

Quaranta alumnes participen des de dilluns 27 i fins divendres en els diversos cursos i activitats al voltant de la jota, la música d’arrel i la cultura popular, omplint, per primer any, totes les places disponibles del campus. És cert que són prop de 40% menys que l’any passat, ja que el campus ha hagut de reduir l’aforament per complir amb les mesures de seguretat. Però també demostra, segons explica el músic Arturo Gaya, un dels seus organitzadors, les ganes de gaudir d’aquesta activitat: “Tan aviat vam comunicar que tiràvem endavant el campus –i això va ser en un moment molt dur del desconfinament, quan moltes activitats culturals s’estaven suspenent– els cursos es van omplir més ràpidament que mai, perquè la gent tenia també més ganes de venir que mai”.

El professor i cantant del grup Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries explica que també s’ha reduït l’oferta, amb quatre cursos de dimarts a divendres al matí, i tres tallers les tardes de dilluns a dijous. I a més, la majoria d’activitats s’han programat a l’aire lliure o en espais més amplis per respectar les distàncies de seguretat. “L’objectiu era fer un JotaCampus on la gent se sentís còmode, tant l’alumnat com el veïnat que ens acull, respectar la gent i demostrar que la cultura és segura”.

Homenatge a Ovidi Montllor

El JotaCampus sempre té un fil conductor i enguany aquest és la figura i obra d’Ovidi Montllor, en el 25è aniversari de la seva mort. Gaya explica que amb motiu de l’Any Ovidi “s’havien preparat nombroses activitats arreu dels Països Catalans, i moltes s’han suspès, i per això vam pensar que era un bon motiu dedicar el campus a l’Ovidi”. Al cantautor valencià se’l va recordar ahir amb la projecció del documental Crònica d’un artista i demà amb el concert-homenatge ‘De part dels bons’, dues activitats obertes al veïnat. A més, en totes les activitats formatives s’han inclòs cançons del seu repertori o temes que ell va difondre. “I el lema del campus és Tot ben senzill i ben alegre, “que és el primer vers de la cançó ‘Les meues vacances’, el seu testament musical”.

Enguany, com altres anys, també hi haurà la Nit de l’alumnat (30 de juliol), una ocasió dels participants de donar a conèixer les seves activitats i compartir-les amb els veïns i veïnes. I divendres s’ha organitzat una sortida amb caiac per la Badia dels Alfacs, que servirà per cloure el campus. I és que l’objectiu d’aquest encontre és aprendre i treballar la música d’arrel, però també xalar i descobrir el territori del Delta de l’Ebre.

Cultura segura

Gaya se suma al clam en defensa de la cultura: “La cultura és segura i ho estem dient des de fa dues setmanes però ens ha costat molt. És el resultat d’un clam que sortit molt espontàniament des de tots els sectors i treballadors de la cultura del país per defensar unes activitats culturals que van estar a punt de ser suprimides de manera indiscriminada. I això després d’haver fet tots els esforços per aconseguir que les activitats culturals siguin autèntics santuaris pel que fa a les mesures sanitàries”. I afegeix que “la cultura ha sigut un sector molt ignorat. No es pot prohibir treballar sense, automàticament, establir unes mesures de compensació a la gent que se li priva treballar”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa