Tornaveu
El FIMPT: una explosió de sons mediterranis

L’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, en col·laboració amb el Departament de Cultura, la Diputació de Barcelona i l’entitat Firasac, ha ideat un programa eclèctic pensat per a totes les edats.

Tot a punt per la celebració del 36è Festival Internacional de Música Popular i Tradicional (FIMPT) de Vilanova i la Geltrú. Entre el 14 i el 16 d’octubre, la capital del Garraf viurà una nova edició del festival més antic, dedicat a les músiques del món que se celebra a l’Estat espanyol. Noms consolidats de l’escena musical catalana compartiran espai amb propostes internacionals provinents d’Itàlia, França, Occitània, Nigèria i Senegal.

Toti Soler Trio tocarà els primers acords del festival amb la presentació del seu darrer treball, El temps que s’atura, al Teatre Principal. La nit inaugural clourà amb la rumba catalana dels Sabor de Gràcia. L’espectacle Gitanos catalans repassarà els seus 20 anys de trajectòria d’un grup que ha sabut obrir la rumba a altres gèneres, com ara l’ska o les músiques balcàniques.

Dissabte 15 serà el torn de l’Orquestra Africana de Barcelona, la Cobla Catalana dels Sons Essencials i Une Anche Passe. Tres grups caracteritzats pel seu atreviment fusionant estils sense complexos. La Cobla Catalana dels Sons Essencials, liderada pel polifacètic Marcel Casellas, mostrarà les composicions de ball pla, contrapàs, fandago i rumba que ha reunit a Aloja, el tercer compacte de la formació. Une Anche Passe és un conjunt admirat per la seva capacitat per fusionar sons mediterranis, així com la qualitat tècnica dels seus intèrprets. Sense esmentar els instruments més coneguts pel públic generalista, la formació francesa està formada pel targarot romanès, l’oboè de Llenguadoc, el piffero italià i la tenora i el tible catalans.

La jornada de clausura (diumenge 16) té preparada una bona traca final. A mig matí, se celebrarà la desena edició del Firasac, una trobada oberta a tots els músics que toquen el sac de gemecs o el flabiol i el tamborí. Enguany, el Firasac ha programat la Fira del Luthier de Catalunya i Balears, una cercavila amb les bandes de sacs de gemecs, el concert del grup La lop e la lèbre, que oferiran un repertori de la música tradicional occitana, i un vermut amenitzat pel grup de xeremies mallorquines Tomàs i Miquel.

El FiMPT 2016 s’acomiadarà amb dos concerts d’alta qualitat. Els Qüestioni Meridionali Folk, encapçalats pel músic calabrí Piero Pesce, oferiran una nova mostra de fusió musical mediterrània. Les cançons d’autor de Pesce, que ha col·laborat amb artistes de la talla de Manu Chao o Peppe Voltarelli, incorporen instruments poc usuals, com ara la canya de xiulet, la gaita o el tamburello. Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries comptaran amb la col·laboració de la banda de Música Mestre Montserrat per tancar el programa de concerts. El darrer disc del grup tortosí, No tinc diners!, és una crítica despietada a les injustícies que ha reflectit la crisi econòmica.

En conjunt, deu propostes musicals caracteritzades per la fusió de sons, la improvisació i la barreja de tradicions musicals. Podeu consultar els horaris del festival en el següent enllaç.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: angels a setembre 24, 2016 | 01:15
    angels setembre 24, 2016 | 01:15
    sera magnific poder escoltar de nou aquests magnifics artistes,,,molts dels quals ja varem coneixe en el FESTIVAL EN VEU ALTA (EVA)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa