Tornaveu
El Festival de Música Antiga dels Pirineus apropa els sons i els músics de Flandes a Catalunya

L’estiu és temps de festivals, però no tots sonen a mar ni tenen gust a sal, ni combinen bé amb els escenaris enormes i les aglomeracions. Des de fa gairebé una dècada, les comarques pirinenques acullen el FeMAP, una iniciativa que defuig dels escenaris multitudinaris i en canvi aposta per apropar la música al públic amb formats reduïts, posant en valor el paisatge i patrimoni arquitectònic i romànic de la zona.

Aquesta edició el festival continua creixent, amb 36 municipis que s’escampen des del Ripollès -on enguany s’hi suma Camprodon- fins a la Vall d’Aran i del Berguedà a Andorra i el Rosselló francès. En total seran 53 concerts i prop de 200 intèrprets, que el converteixen en el festival de música antiga més extens d’Europa.

Enguany el festival tornarà a comptar –després de dos anys- amb un país convidat, Flandes, i aquest tindrà una presència molt destacada: una tercera part dels concerts seran intèrprets flamencs o músics no flamencs que interpretaran música flamenca. Entre ells, l’espectacle inaugural: una producció per encàrrec del FeMAP que sota el nom d’Ensemble Flandriae-Pyrenaei unirà músics flamencs i catalans per interpretar compositors barrocs dels dos països. Serà una triple inauguració, que començarà el 5 de juliol a la Seu d’Urgell, i es repetirà l’endemà a Puigcerdà i el dia 7 a Pesillà de la Ribera. Aquesta és la primera acció del Plan Flandes, un ambiciós programa de col·laboració mútua amb el govern flamenc.

Entre l’ampli programa de concerts, destaquen el que farà el Cor de Cambra del Palau de la Música juntament amb La Caravaggia, que actuaran a Tremp, Riner i la Seu d’Urgell; el de l’Ensemble O Vos Omnes, que interpretaran ‘Epistulae ad Sagittarium’, que es podrà veure a Berga i a Salàs de Pallars. Tancant el festival, Arnau Tomàs & Mercè Herveda amb les sonates per a violoncel i baix continu d‘Antonio Vivaldi.

A més de la música, el gran atractiu del festival són els escenaris, emblemàtics i vinculats amb el patrimoni. Hi haurà música a l’església de Sant Pere de Ripoll, a Santa Maria de Taüll (Vall de Boí), al monestir de Sant Joan de les Abadesses, al Santuari del Miracle de Riner, a la vora del llac d’Engolasters a Encamp, Andorra. També als refugis del Niu d’Àliga a 2.537 metres d’altitud, al cim de la Tossa d’Alp, on només s’hi podrà accedir amb telecabina o el de l’Estany Gento a La Torre de Capdella (Vall Fosca), accessible amb telefèric.

El FeMAP més social

Per tercer any consecutiu, el festival acostarà la música a col·lectius en risc d’exclusió i programa 19 concerts d’un quartet d’alumnes del Conservatori de Música dels Pirineus dirigits a persones amb discapacitats mentals o motrius. Per assegurar-se que els grups puguin conèixer la música que escoltaran de primera mà, el festival organitza tallers divulgatius abans de cada recital.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa