Tornaveu
El DesFOLCa’t converteix Calaf en l’epicentre de la música folk aquest cap de setmana

El festival s’amplia un dia respecte altres edicions i escalfarà motors divendres, amb la música tradicional americana de The Denim Rips i la mescla de swing, dixie i rock de Bucket Brothers. Però la inauguració oficial serà dissabte a la nit, amb l’actuació d’un grup de luxe, el Pentakkordeon. Nuria Planell, la directora del festival, destaca que es tracta “d’un concert únic i irrepetible, perquè és una formació creada expressament per al festival, formada per cinc dels millors acordionistes del món, que permetrà escoltar les particularitats dels cadascun dels seus territoris”. Són l’escocès Gary Blair, el català Joan Garriga, l’italià Roberto Lucanero, el búlgar Petar Ralchev i el colombià Antonio Rivas, també creador de l’espectacle.

Entre els caps de cartell dels concerts (gairebé vint en aquests tres dies), també en sobresurten noms com Moonshine Wagon, un trio de Vitòria-Gasteiz que fan música d’arrels americana i faran a Calaf una parada a la seva gira europea, i El Diluvi, una formació festiva i de mestissatge mediterrani de l’Alcoià que acaben de presentar el seu nou disc (Junteu-vos).

Núria Planell també destaca l’actuació d’El Cafè d’Alger, que portarà per primer cop les músiques tradicionals magribines a Calaf. Es tracta d’un grup nascut a Barcelona que canten en català en francès en àrab i en amazic i que s’inspiren en els grans noms de la música algeriana. El concert comptarà amb la participació de la comunitat magribina de Calaf, per tal “d’apropar-la al estival i que s’ho faci seu”.

Escenaris reduïts i singulars

Com l’any passat, el festival tornarà a fer-se al casc antic, després que els anys anteriors s’hagués celebrat a la part baixa i nova de la localitat, retornant així als seus orígens. La Plaça Gran acollirà els principals concerts de dissabte, mentre que la resta es faran a diferents espais dels voltants, bars, restaurants, placetes, que permeten una proximitat del públic amb l’artista. Per a la directora del DesFOLCa’t, aquesta proximitat és un dels trets que defineixen el festival: “Des dels inicis hem apostat per escenaris petits (bars o placetes a l’aire lliure) on tens els músics de talla internacional a tocar; a diferència d’un festival amb un gran escenari en un gran descampat, aquí pots veure el concert molt a prop i fins i tot parlar i interactuar amb el músic”.

Seguint l’èxit de l’any passat, la programació del festival va més enllà dels concerts i es complementa amb altres activitats paral·leles. Durant el dissabte tindran lloc els ‘Microconcerts de l’alçada d’un campanar’, una proposta per gaudir de la música i de les vistes des del segon campanar més alt de Catalunya. També es farà el 2n Concurs de Música al Mercat de Calaf, un concurs obert a la participació de tots els músics i formacions, o el taller Càntut de percussió corporal i cançons populars, amb el músic Santi Sarratossa

Tot i l’estereotip que la música folk té un públic reduït i minoritari, Planell assegura que “el folk interessa més gent de la que ens pensem, perquè el folk ha evolucionat molt i s’ha hibridat i barrejat amb molts estils de música. I aquestes hibridacions són molt bones i sanes. Per exemple, dissabte per tancar la festa tenim a Marcel Caselles, que ens farà una sessió de house aborigen, ell és un dels grans promotors que la música tradicional es barregi amb músiques de tall popular i modern. Tot això fa que la música tradicional sigui molt més rica i més sana i tingui molta més sortida”.

Tota la informació en aquest enllaç.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa